Ще рухне ли Европа?


Снимка: АФП

Снимка: АФП

Европа може да рухне през 2014 година. Това е прогнозата на Бари Айхенгрийн, преподавател по икономика и политология в Калифорнийския университет в Бъркли. Фактът, че е бил съветник на генералния директор на МВФ, дава на мнението му допълнителна тежест. Още повече че прогнозата е направена на базата на обективни съпоставителни икономически данни за САЩ и ЕС.

Американската икономика вече се възстанови от събитията през последните години и започва растежа си, докато за ЕС не може да се каже същото. Това е едно от основните заключение на Айхенгрийн. Освен това в Съюза остава рискът от надуването на нови финансови балони, които предизвикаха икономическата криза през 2008-2009 г.

Всъщност, финансовата нестабилност и непрекъснатите спекулации на борсата продължават да определят тенденциите в Европа и около нея. Неслучайно през последните дни европейските пазари получиха голям отскок от „радикалното решение” на Турската централна банка да увеличи силно всички свои основни лихви.

Експертът по световните пазари Крис Кларк изрази надежда, че решителните действия на Турската банка ще успеят да „стабилизират ситуацията” включително на европейските пазари. Само че по този начин основните проблеми на еврозоната няма да изчезнат, отбелязва Алексей Кузнецов, управител на Центъра за европейски изследвания в Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките.

„В страните от еврозоната сериозните проблеми остават. Естествено, спекулаторите ще се възползват от това и ще спечелят от колебанията в цената на акциите и другите ценни книжа. В крайна сметка, това е логично”, казва той.

Така, през 2014 година ЕС и еврозоната вероятно ще издържат на удара, както са го правили винаги досега. Освен това държавата продължава да има значителна роля в банковата система, като поема различни ангажименти по отношение на стабилизиране на ситуацията, както това стана и в Испания.

Действията на финансовия регулатор в Турция, която според различни оценки е 16-ата или дори 10-ата икономика в света, несъмнено са важни. И все пак, фактът, че те имат толкова голямо отражение върху европейските пазари, въпреки че Турция дори не е част от ЕС или еврозоната, е доказателство за всеизвестния уклон на европейската икономика към спекулациите, вместо да предпочита реалното оздравяване, основано на производствени фактори.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Posted on 02.02.2014, in Анализи and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: