Македонски депутат плаши Гърция и България с мониторинг за малцинствата


Македонски депутат плаши Гърция и България с мониторинг за малцинствата  Македонският депутат Александър Николоски е избран за заместник-председател на комитета за мониторнинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, пише македонският вестник ”Дневник”.

В интервю за вестника Николоски посочва, че във фокуса на неговия ангажимент ще бъде положението на македонското национално малцинство.

„Този въпрос вече редица пъти поставям пред ПАСЕ. Досега мога да спомена два успеха: мониторингът на досегашния комисар по правата на човека Томас Хамаберг в Гърция, който ясно посочи незачитането на основните права на македонското, турското, албанското и влашкото малцинство и поиска Гърция да напусне принципа на религиозни права, с цялостно зачитане на малцинствените права.

Хамаберг засегна и правата на бежанците от гръцката гражданска война. В момента тече цялостна промяна на процедурите за мониторинг.

Това ще даде възможност и за мониторнинг на Гърция. Досега това беше невъзможно заради факта, че тя е стара страна-членка. Това, с което ще се занимавам тази година като заместник-председател на комитета, е зачитане на присъдите на Европейския съд по правата на човека, които се отнасят на македонското малцинство в България и Гърция.

Ако до средата на тази година България и Гърция не реализират присъдите, ще искам надзорна дискусия в комитета, на която двете страни ще трябва да понесат отговорност”, заяви Николоски.

Източник: http://balkani.actualno.com

Posted on 01.02.2014, in Балканите and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: