Спокойствие след оставката на правителството в Киев


Снимка: АФП

Снимка: АФП

Украинският парламент ще обсъди въпроса за амнистията на демонстрантите, които са били задържани по време на антиправителствените протести в Украйна. Според опозицията във Върховната Рада вече е постигнато убедително мнозинство в подкрепа на закона. Амнистията обаче няма да бъде прилагана към тези, които са обвинени в съпричастност към убийство, изтезание, отвличане и възпрепятстване на работата на журналистите.
Ден след оставката на премиера Николай Азаров и правителството положението в столицата Киев е спокойно. Въпреки това демонстрантите остават на площад „Независимост”, а към тях са се присъединили и жители от други региони на Украйна.

Украинският президент Виктор Янукович е пристигнал в сградата на Върховната Рада
Украинският президент Виктор Янукович е пристигнал в сградата на Върховната Рада, съобщава ИТАР-ТАСС.
По-рано украински медии съобщиха, че депутатите от Партията на регионите са напуснали пленарната зала, а председателят на парламента не излиза от кабинета си.
По мнението на депутати от опозиционната партия „Батькивщина”, забавянето на възобновяването на заседанията на парламента е свързано именно с очакваното пристигане на Янукович.

Катрин Аштън призова за спиране на насилието в Украйна
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на европейския съюз и политиката на сигурност Катрин Аштън призова за спиране на насилието в Украйна, предаде AFP.
„Насилието и заплахите, откъдето и да идват, трябва да бъдат спрени. Диалогът, който се провежда от време на време между украинските власти и опозицията трябва да се превърне в реален диалог”, заяви Аштън.

Владимир Путин е обсъдил по телефона с Ангела Меркел ситуацията в Украйна
Руският президент Владимир Путин е обсъдил по телефона с канцлера на Германия Ангела Меркел ситуацията в Украйна, съобщава РИА Новости.
„Днес се състоял телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и канцлера на Германия Ангела Меркел. Във връзка със ситуацията в Украйна е подчертана неприемливостта на каквато и да е външна намеса”, съобщава пресслужбата на Кремъл.

МВР на Украйна предупреди, че създаването на военнизирани формирования в страната е незаконно
Украинското министерство на вътрешните работи предупреди, че създаването на военнизирани формирования в страната е незаконно, предаде ИТАР-ТАСС.
По-рано не обявено създаването на така наречената „Национална гвардия” в която се включиха активисти от Площада на Независимостта, казаци и радикалното движение „Десен сектор”. Ръководният състав на организацията и нейните цели и задачи остава неизвестен.
„Създаването на незаконни военизирани формирования, а както и за участие в тяхната дейност се предвижда наказание от 8 години затвор. Ръководителите на подобни формирования са застрашени с до 10 години лишаване от свобода. Министерството на вътрешните работи призовава организаторите и участниците във военизирани формирования да прекратят противоправната дейност”, заяви представител на пресслужбата на министерството.

По данни наопозиционната партия „Удар” през нощта в Киев са хоспитализирани двама души с огнестрелни рани
По данни на украинската опозиционна партия „Удар” през нощта от улица „Грушевский” са хоспитализирани двама души с огнестрелни рани, предаде УНИАН.
„В 17-та киевска болница са били доставени младеж и по-възрастен мъж с огнестрелни рани. Раените са били хоспитализирани и им е оказана медицинска помощ. Информацията е от достоверен източник”, заяви градският съветник от „Удар” Алексей Давиденко.

„Газпром” изрази безпокойство, че ситуацията в Украйна застрашава транзита на газ в Европа
Руския холдинг „Газпром” изрази безпокойство, че ситуацията в Украйна застрашава транзита на газ в Европа, предаде УНИАН.
„Политиците трябва да се занимават с политика, а ние , като занимаващи се с бизнес, разбира се сме обезпокоени от нестабилната ситуация в Украйна. Още повече, че прозвучаха изявления, че транзитните станции могат да бъдат обект на нападения на екстремисти”, заяви заместник- ръководителят на „Газпром”, Александър Медведев.

В украинската Върховна Рада е регистриран законопроект за
освобождаването на бившия премиер Юлия Тимошенко

В украинската Върховна Рада е регистриран законопроект, който предлага освобождаването на бившия премиер Юлия Тимошенко поради здравословното й състояние, съобщава УНИАН.
Автори на законопроекта са депутатите от партия „Батькивщина” Юрий Одарченко и Степан Крупил.
Парламентаристите предлагат условно-предсрочно освобождаване на лицата, отбили повече от ¼ от присъденото им наказание, ако над ½ от срока са се намирали на стационарно лечение. При това срокът на пребиваването на осъденото лице на стационарно лечение при влизането в сила на закона да се зачита във времето на определяне на срока, необходим за условно-предсрочно освобождаване на лицето.

Украинският парламент взе решение да продължи работа днес до приемането на закона за амнистията
Украинският парламент взе решение да продължи заседанието на извънредната си сесия докато не бъде приет законът за амнистията на демонстранти, съобщава ИТАР-ТАСС.
„Консултативният съвет на ръководителите на парламентарните фракции е изработил 4 варианта на закона за амнистията. Възникнаха въпроси, които трябва да се съгласуват”, заяви председателят на украинския парламент Владимир Рибак.
Той предложи заседанието да продължи утре, но депутатите настояха документът да бъде приет днес.

Джеймс Клапър: Украинският президент е решен да се задържи на власт
Украинският президент Виктор Янукович е решен да се задържи на власт и вероятно ще е склонен да използва извънзаконови средства и мерки за сплашване, за да си осигури преизбиране през 2015 година, предаде AFP, позовавайки се на директора на американското разузнаване Джеймс Клапър.
„Политическите събития в Украйна ще продължат да бъдат моделирани от обществения гняв и от противопоставянето на злоупотребите с власт от страна на администрацията на Янукович”, заяви Клапър в доклад за комисията за разузнаване в американския Сенат.

Продължават опитите за политическо решение на кризата в Украйна (ОБЗОР)
Днес в Украйна продължават опитите за излизане от политическата криза. В украинската Върховна Рада бе внесен законопроектът за амнистирането на задържани антиправителствени демонстранти и освобождаването им от наказателна отговорност. Предвидено е след приемането си текстът да влезе в сила едва след премахването на барикадите и освобождаване на държавните сгради, които бяха окупирани по време на събитията. Законопроектът за отстраняване на отрицателните последици и прекратяване на преследването и санкционирането на хора за събитията, които са се случили по време на мирните демонстрации в Украйна, бе регистриран в украинския парламент под номер 4021-1. Авторите на текста са депутатите от управляващата Партия на регионите Дмитрий Шпенов и Виталий Журавский.
Депутатите в парламента днес съгласуваха законопроектите за амнистията и конституционната реформа. „Тези законопроекти са съгласувани. В момента се тиражират, необходимо ни е време да бъдат разпечатани и раздадени на депутатите”, заяви председателят на парламента Владимир Рибак.
Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко обаче заяви, че предложеният от украинската управляваща партия закон за амнистирането на демонстранти е неприемлив. Според Кличко демонстрантите са излезли на улицата, защото искат да променят ситуацията в страната, както и за да покажат, че са свободни хора. Именно затова е неприемливо да се иска от тях да се приберат, добави опозиционният лидер във връзка с искането на властта законът за амнистията да влезе в сила едва след прекратяване на протестите и освобождаване на окупираните административни сгради. Лидерът на УДАР отбеляза, че протестиращите ще се тръгнат от площадите едва когато са уверени в промяната
Според Франция ситуацията в Украйна след оставката на премиера Николай Азаров остава нестабилна. „Ситуацията остава нестабилна. Франция призовава всички участници в украинската политическа криза да се въздържат от нова употреба на насилие и да продължават с усилията си за мирно урегулиране”, заяви говорителят на министерството на външните работи на Франция, Ромен Надал.
Междувременно, временният премиер Сергей Арбузов заяви, че управляващите и опозицията в Украйна продължават диалога си за излизане от кризата. Арбузов увери, че опозицията и властта продължават диалога си, и допълни, че кабинетът в оставка е готов да осигури необходимите условия за стабилизирането на страната.

Виктор Янукович се е срещнал със специалния посланик на генералния секретар на ООН в Украйна
Украинският президент Виктор Янукович се е срещнал със специалния посланик на генералния секретар на ООН в Украйна Роберт Сирри, съобщава Укринформ.
В понеделник генералния секретар на ООН, Бан Ки-мун по време на телефонен разговор с Виктор Янукович изрази готовност да изпрати в Украйна специален пълномощник на ООН за участие в диалога по урегулиране на политическата криза.

Мониторинговата комисия на ПАСЕ заплаши да лиши от глас Украйна на следващата сесия на асамблеята
Мониторинговата комисия на ПАСЕ е подготвила проект за резолюция по ситуацията в Украйна, в която се изразява безпокойство от употребата на насилие от двете страни в конфликта и се заплашва да бъде лишена от глас украинската делегация на следващата сесия на асамблеята, съобщава Обозреватель.
В частност мониторинговата комисия изразява дълбоко безпокойство във връзка със ситуацията и решително осъжда ескалацията на насилието и от двете страни по време на протестните акции.

Според Франция ситуацията в Украйна след оставката на премиера Николай Азаров остава нестабилна
Според Франция ситуацията в Украйна след оставката на премиера Николай Азаров остава нестабилна, предаде ИТАР-ТАСС.
„Ситуацията остава нестабилна. Франция призовава всички участници в украинската политическа криза да се въздържат от нова употреба на насилие и да продължават с усилията си за мирно урегулиране”, заяви говорителят на министерството на външните работи на Франция, Ромен Надал.

Депутатите от украинския парламент са съгласували законопроектите за амнистията и конституционната реформа
Депутатите от украинския парламент са съгласували законопроектите за амнистията и конституционната реформа, съобщава Обозреватель.
„Тези законопроекти са съгласувани. В момента се тиражират, необходимо ни е време да бъдат разпечатани и раздадени на депутатите”, заяви председателят на парламента Владимир Рибак.
Сутринта на 29 януари във Върховната рада бяха внесени два законопроекта за амнистия на участниците в масовите протести в Киев.

Катрин Аштън се срещнала с украинския президент Виктор Янукович
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на европейския съюз и политиката на сигурност Катрин Аштън се срещнала с украинския президент Виктор Янукович, съобщава РИА Новости.
Във срещата е взел участие и ръководителят на представителството на ЕС в Украйна, Ян Томбинский.
Детайли за разговорите не се съобщават.

Русия ще изпълни финансовите си задължения пред Украйна
Русия ще изпълни финансовите си задължения пред Украйна, но графикът и параметрите подлежат на съгласуване, предаде ИТАР-ТАСС.
„Тези решения, които бяха реализирани са за сумата от 3 милиарда долара. Инвестирани са в ценни книжа. Ако става дума за сума над тази, то правителството на русия ще поддържа тесен контакт с украинските си колеги. Русия трябва да има ясна представа за параметрите на дейност на новото украинско правителство”, заяви руският министър на икономическото развитие, Алексей Улюкаев.

Виталий Кличко отхвърли условията на Киев за приемането на закона за амнистията на демонстранти
Предложеният от украинската управляваща партия закон за амнистирането на демонстранти е неприемлив. Това заяви лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко пред журналисти във Върховната Рада, предаде изданието Цензор.
Според Кличко демонстрантите са излезли на улицата, защото искат да променят ситуацията в страната, както и за да покажат, че са свободни хора. Именно затова е неприемливо да се иска от тях да се приберат, добави опозиционният лидер във връзка с искането на властта законът за амнистията да влезе в сила едва след прекратяване на протестите и освобождаване на окупираните административни сгради.
Лидерът на УДАР отбеляза, че протестиращите ще се тръгнат от площадите едва когато са уверени в промяната

Управляващите и опозицията в Украйна продължават диалога за излизане от кризата
Управляващите и опозицията в Украйна продължават диалога си за излизане от кризата. Това заяви временният премиер Сергей Арбузов ден след оставката на кабинета и два месеца след началото на протеста, предаде AFP.
Арбузов увери, че опозицията и властта продължават диалога си, и допълни, че кабинетът в оставка е готов да осигури необходимите условия за стабилизирането на страната.

Върховната Рада прекъсва заседанието си до 14 часа
Председателят на Върховната Рада Владимир Рибак обяви прекъсване на парламентарното заседание до 14 часа, предаде Цензор НЕТ.
Рибак уточни, че ще се проведат консултации с фракционните лидери относно амнистирането на участниците в масовите антиправителствени протести. По неговите думи, този законопроект трябва да бъде одобрен днес.

В украинския парламент е внесен законът за амнистирането на демонстрантите
В украинската Върховна Рада бе внесен законопроектът за амнистирането на задържани антиправителствени демонстранти и освобождаването им от наказателна отговорност. Текстът ще влезе в сила едва след премахването на барикадите и освобождаване на държавните сгради, които бяха окупирани по време на събитията, предаде Интерфакс.
Законопроектът за отстраняване на отрицателните последици и прекратяване на преследването и санкционирането на хора за събитията, които са се случили по време на мирните демонстрации в Украйна, бе регистриран в украинския парламент под номер 4021-1. Авторите на текста са депутатите от управляващата Партия на регионите Дмитрий Шпенов и Виталий Журавский.
Днес парламентът трябва да разгледа проекта. Законът обаче ще влезе в сила едва след като протестиращите освободят окупираните сгради и разчистят барикадираните улици. Освен това демонстрантите трябва да разформироват нелегалните паравоенни сили, а оръжията и взривните вещества да бъдат доброволно предадени на силите за сигурност.

Леонид Кравчук: Украйна се намира на ръба на гражданската война
Бившият украински президент Леонид Кравчук днес заяви пред парламента, че страната се намира на ръба на гражданската война, предаде AFP.
В тази връзка Кравчук призова депутатите да помогнат за излизането от кризата.
„Както Украйна, така и целият свят си дава сметка, че страната се набира на ръба на гражданска война”, заяви президентът на Украйна в годините 1991-1994. Под аплодисментите на парламента Кравчук призова парламентаристите да изготвят „план за разрешаване на конфликта”.

Украинският парламент ще гласува закон за амнистията на демонстранти (ОБЗОР)
Днес украинският парламент се подготвя да приеме проектозакона за амнистирането на демонстранти, задържани в рамките на антиправителствените протести, които започнаха в Украйна през ноември 2013 г
Амнистията обаче няма да бъде прилагана към всички задържани демонстранти, заяви Дмитрий Шпенов от управляващата Партия на регионите, който е един от авторите на текста и заместник-председател на парламентарната комисия по въпросите на правосъдието и върховенството на закона. От наказателна и административна отговорност ще бъдат освободени демонстрантите, които са заподозрени или обвинени в извършването на някакви простъпки по време на протестите. Законът предвижда амнистия за всички задържани с изключение на тези, които са извършили тежки престъпления, като например убийство, отвличане, възпрепятстване на работата на журналистите и други тежки престъпления, заяви Шпенов.
Според опозицията във Върховната Рада вече е постигнато убедително мнозинство в подкрепа на закона.
Заседанието на парламента ще се проведе ден след оставката на премиера Николай Азаров и правителството. Атмосферата в столицата Киев е спокойна, въпреки че демонстрантите остават на площад „Независимост”, а към тях са се присъединили и жители от други региони на Украйна
Според местни медии пред сградата на украинското правителство в Киев, където днес трябва да се проведе среща на правителството, са разположени две водни оръдия.
Близо до улица „Грушевская” са разположени два водомета, както и два БТР-а, а на съседната улица „Шелковичная” са паркирани две коли за извозване на задържани и заподозрени.
Демонстрациите в Украйна продължават от ноември 2013 година, когато украинските управляващи решиха да прекъснат процеса по присъединяването на страната към ЕС.

Тежките престъпления са изключени от закона за амнистиране на демонстрантите в Украйна
Днес украинският парламент се подготвя да приеме проектозакона за амнистирането на демонстранти, задържани в рамките на антиправителствените протести, които започнаха в Украйна през ноември 2013г., предаде РИА Новости.
Амнистията обаче няма да бъде прилагана към всички задържани демонстранти, заяви Дмитрий Шпенов от управляващата Партия на регионите, който е един от авторите на текста и заместник-председател на парламентарната комисия по въпросите на правосъдието и върховенството на закона.
От наказателна и административна отговорност ще бъдат освободени демонстрантите, които са заподозрени или обвинени в извършването на някакви простъпки по време на протестите. Законът предвижда амнистия за всички задържани с изключение на тези, които са извършили тежки престъпления, като например убийство, отвличане, възпрепятстване на работата на журналистите и други тежки престъпления, заяви Шпенов.

ЛІГА: Руският сенат обвини украинската опозиция за безредиците в Киев
Съветът на федерацията (горната камара) на Федералното събрание на Русия смята, че „масовите безредици в Украйна нямат нищо общо с мирните протестни акции”. Това съобщи информационният портал ЛІГА, позовавайки се в официално изявление на руския сенат, публикувано днес.
„Провокираните от опозицията масови безредици нямат нищо общо с мирните демонстрации. Тази добре организирана кампания има за цел да дискредитира и свали легитимната власт. Погромът в Киев и други украински градове, щурмът срещу административни сгради, агресивните действия срещу органите на реда, които доведоха до човешки жертви и до голям брой пострадали, се случват с одобрението на тези, които изведоха хората по улиците”, гласи изявлението.

В украинския парламент има убедително мнозинство за приемането на закона за амнистията на демонстранти
Днес украинският парламент ще обсъди въпроса за амнистията на демонстрантите, които са били задържани по време на антиправителствените протести в Украйна, съобщава Deutsche Welle.
През изминалата нощ от опозицията заявиха, че във Върховната Рада е постигнато убедително мнозинство в подкрепа на закона за амнистирането на участници в протестите. Амнистията няма да бъде прилагана към тези, които са обвинени в съпричастност към убийство, изтезание, отвличане и възпрепятстване на работата на журналистите.

Вътрешните войски на Украйна може да получат разрешение да стрелят срещу демонстранти
В рамките на днешната среща на украинското правителство в оставка е планирано разглеждането на промени в „Закона за вътрешните войски”. Законодателните промени са внесени за разглеждане в правителство още в края на октомври 2013 година, но едва сега ще бъдат обсъдени, пише „Коммерсантъ Украина”.
В рамките на промените се очаква вътрешните войски да получат правомощия да осигуряват реда по време на режимите на извънредно и военно положение, както и да охраняват длъжностни лица. Освен това на вътрешните войски може да бъде дадено правото да използват физическа сила и специални средства, техника и огнестрелно оръжие в случай на масови безредици.

Пред сградата на украинското правителство в Киев са разположени водомети
Пред сградата на украинското правителство в Киев, където днес трябва да се проведе среща на правителството, са разположени две водни оръдия, предаде Цензор.
Близо до улица „Грушевская” са разположени два водомета, както и два БТР-а, а на съседната улица „Шелковичная” са паркирани две коли за извозване на задържани и заподозрени.
Днешната среща на кабинета ще бъде председателствана от вицепремиера Сергей Арбузов, който пое функциите на премиера Николай Азаров след неговата оставка.

След оставката си Николай Азаров ще се заеме с Партията на регионите
Бившият премиер на Украйна Николай Азаров заяви, че след оставката си възнамерява да се заеме с политика, в частност- с развитието на Партията на регионите, предаде РБК Дейли, позовавайки се на съобщение, публикувано във Facebook.
Азаров изтъкна, че смята управляващата партия за „стабилизираща сила, насочена към модернизирането на страната”.

Die Zeit: Барак Обама открито подкрепи протестиращите в Украйна
По време на речта си за ситуацията в САЩ, президентът Барак Обама обяви своята подкрепа към протестното движение в Украйна, пише германският в. Die Zeit.
“Всички хора имат правото да се изразяват свободно и мирно”, заяви Обама във връзка с напрегнатата ситуация в източноевропейската държава.
Държавният глава изтъкна, че украинският народ трябва да може да взима участие в решенията за съдбата на страната.
По-рано, по време на телефонен разговор, американският вицепрезидент Джо Байдън повторно изиска от украинския лидер Виктор Янукович да намери мирно решение на конфликта в страната.

ОССЕ призова страните от конфликта в Украйна да не прибягват до насилие
Политическият диалог между властите и опозицията в Украйна трябва да бъде продължен. Това заяви днес Дидие Буркхалтер, действащият председател на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), цитиран от „Обозреватель”.
„Призовавам всички страни да се откажат от насилието и от тези стъпки, които могат да доведат от ескалация на конфликта и да заплашат страната с още по-голяма криза”, заяви Буркхалтер.

Украинската опозиция все още се опасява от силов сценарий на Евромайдан
Опасността от силов сценарий в Украйна все още е налице и е достатъчно висока. Това заяви лидерът на опозиционната партия „Баткившчина” Арсений Яценюк, цитиран от „Обозреватель”.
„Днес пристигна информация, че Виктор Янукович в специално обръщение към военните е говорил за необходимостта от възстановяване на конституционния ред, или, с други думи, че армията трябва да подкрепи действащия президент”, изтъкна Яценюк.
„Уверен съм, че ако Янукович реши да подпише указ за извънредно положение, това ще се случи с цената на стотици жертви, кръвопролитията и унищожението на страната“, смята опозиционният лидер.

Вашингтон призовава Виктор Янукович да сформира проевропейски кабинет
Вашингтон смята, че оставката на кабинета в Украйна и отменянето на „законите от 16 януари” за истински прогрес и призовава украинския президент Виктор Янукович да формира проевропейски кабинет, предаде РИА Новости.
„Вицепрезидентът Джо Байдън приветства достигнатия днес прогрес и призова украинския президент Виктор Янукович да подпише без забавяне решението на парламента да отмени някои от законите от 16 януари”, се казва в съобщението на Белия дом.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Posted on 31.01.2014, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: