Унгария и Румъния вече започнаха да разделят Западна Украйна?


 © Колаж: «Гласът на Русия»


© Колаж: «Гласът на Русия»

Кризата в Украйна може да има сериозни геополитически последствия. Докато местните радикали и националисти се опитват да свалят законно избраната власт, начело с президента Виктор Янукович, в Унгария и Румъния нараства интереса към стратегически важните райони на Западна Украйна.

В унгарските и румънските медии се появиха публикации, които трудно могат да се разглеждат по друг начин, освен като създаване на пропагандна основа за разделяне на Украйна. Доколко реална е заплахата за целостта на страната? Мнение на професора от Централноевропейския университет в Будапеща Рубена Мнацаканян:

– В Закарпатието отдавна е установена унгароезична диаспора. Едно време Унгария издаваше на тези украински граждани паспорти на етнически унгарци. Техните притежатели спокойно идват в Унгария и работят там. В Закарпатието е създаден пълен цикъл на обучение на унгарски език – от детската градина до университета. Но как ще реагира официална Будапеща на това или онова развитие на ситуацията в Украйна е трудно да се каже.

Всичко ще зависи от това, до какво ниво на радикализация ще достигнат събитията. Ако се пролее кръв, всичко ще тръгне по югославския сценарий, и просто ще трябва да защитваш своите от физическо насилие – в този случай, може да се стигне до намеса на войските. Ако всичко Украйна се развива изцяло в политическо-икономическо русло, то подобен сценарий е изключен.

Известният словашки политолог и наблюдател на „Словашки народен вестник” Душан Керни смята, че разпадането на Украйна може да дестабилизира целия регион:

– Разпадането на Украйна от гледна точка на геополитиката ще създаде гигантски проблем със сериозни бъдещи последици. Словакия определено не се нуждае от това. Голяма част от населението на Западна Украйна са унгарци, които в случай на териториално разделяне, ще създадат на Словакия огромни проблеми. Ние никога не бихме приели такива „промени”.

Словакия е изключително заинтересована от стабилен съсед, от запазването на неговата цялост и национален суверенитет. Друго нещо е, че в Словакия съществува убеждение, че хода на украинската история днес определят не политиците, и не дори въстаналия народ, а олигарсите. От тяхната позиция в края на краищата ще зависи изхода на украинската драма.

Много ще зависи от старанието на Европейския съюз. Защото именно силното желание на ЕС по-бързо да обвърже Киев с двустранни споразумения послужи като катализатор на сегашната нестабилност в Украйна. А едно време Европейският съюз успя да изиграе положителна роля в източноевропейския регион, отбеляза политологът Николай Кавешников:

– Разбира се, голямата заслуга на Европейския съюз е, че цялата постсъветска Европа едно време не се превърна в зона на голям конфликт по югославски сценарий. ЕС не само отвори вратите си за страните от Източна Европа, но в същото време ги тласкаше да стабилизират отношенията си една с друга.

Сега, тази стабилизация е под заплаха. Националичният джин, пуснат в Украйна, очевидно не бърза да се върне обратно в бутилката.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Ирина Циплакова, Гаяне Ханова, Пьотър Искендеров
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru
Реклами

Posted on 30.01.2014, in Международна политика and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: