Комплектът „Ратник” – екипировката на „войника на бъдещето“


Фото: РИА Новости

Фото: РИА Новости

През 2014 г. руското министерство на отбраната ще започне серийни покупки на бойната екипировка на „войника на бъдещето” – „Ратник”. Тя обединява в себе си най-новото стрелково оръжие и ефективни комплекти за защита, комуникации и разузнаване.

При поръчката за държавната отбрана ще бъдат закупени няколко десетки хиляди нови комплекти за сухопътните войски. Особено внимание в екипировката ще бъде отделено на надеждната защита на войника на бойното поле. Бронежилетката защитава от стрелково оръжие, включително и бронебойно, а гащеризонът може да издържат на удари от парчета от гранати и снаряди.

Какво оръжие ще влезе в комплекта, още не е известено. Въпреки това, експертите смятат, че най-голям шанс има автомат Калашников от пето поколение A -12, изпитанията на който ще завършат тази пролет. AK-12 се отличава с универсалност, удобен е за използване и има значително по-малък откат, което повишава точността. Освен това, различните поделения ще използват оръжието, което им е необходимо. Моторизираната пехота може да бъде въоръжена с един автомат, разузнавачите – с друг, а снайперистите – с пушка.

Особено внимание ще бъде отделено на средствата за комуникация, навигация и управление. Както показа въоръженият конфликт в Южна Осетия през 2008 г., именно тук в екипировката на руските военни се появиха недостатъци. Връзката между военнослужещите на бойното поле се осъщестяваше със значителни трудности. При „Ратник” тези проблеми трябва да бъдат решени, подчертава военният експерт Виктор Литовкин:

– Засега системата за връзка има значителни недостатъци. Това показаха, всички учения, включително и миналата година. С навигационните средства ситуацията е малко по-добре . Руските производители на комуникационни средства има какво да предложат на военните, но тази техника трябва да бъде лека, да издържа на всички изпитания от кал, студ, топлина и вода, а комуникацията трябва да бъде устойчива.

В състава на „Ратник” влиза комплексът „Стрелец”, който включва средства за връзка, указания, информация и идентифициране. „Стрелец” осигурява връзка не само между отделните бойци по време на операцията, а също така и с командния център

Теглото на „Ратник” е 20 килограма, което е с 6 кг по-малко, отколкото френския му аналог „Felin”. В създаването на екипировката на „войника на бъдещето “ са участвали десетки руски отбранителни предприятия и изследователски центрове. Така че, „Ратник” е въплъщение на съвременните научно- технически идеи и иновационни решения с използването на най-новите материали.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Олег Нехай
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru
Реклами

Posted on 30.01.2014, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: