Комплексът С-500: ефективно оръжие против крилати ракети


 © Фото: ВОЕНОЕ ОБОЗРЕНИЕ


© Фото: ВОЕНОЕ ОБОЗРЕНИЕ

Ефективен отговор на приближаването на американската система за ПРО към границите на Русия ще стане най-новата зенитно-ракетна система(ЗРС) С-500.

Руските военни разчитат на постъпване във войските на въздушно-космическата отбрана минимум на пет комплекса С-500 в рамките на държавната програма за въоръжения до 2020 година.

По своите бойни качества тази ЗРС значително ще превъзхожда стоящата на въоръжение система С-400 „Триумф” и чуждестранния й аналог – американската THAAD. По информация от открити източници, далечината на откриване на целта при С-500 ще бъде с 200 км. повече, отколкото при С-400, т.е. примерно около 800 км. Както съобщи по-рано главнокомандващият ВВС на Русия Виктор Бондарев, тази система ще може да решава задачи по унищожението на оперативно-тактически ракети, на ракети със средна далечина на действие, а също цели в близкия космос. Експертите изказват различни предположения за това, какви технически характеристики ще притежава този свръхмощен и тайнствен комплекс. Но всички са убедени, че С-500 рязко ща засили мощта на руската въздушно-космическа отбрана.

Най-новата ЗРС ще позволи да се решават задачи както на противоракетната отбрана, така и на противосамолетната, т.е. в рамките на една система да се обединява решението на две задачи.

В последно време в експертната общност много се говори за работи по създаването в редица страни на нови видове оръжие – хиперзвуково и кинетично. Известно е, че определени работи в това направление провеждат американците. Много експерти смятат, че военната програма за създаване на нови видове оръжия в космоса се реализират в САЩ с пълен ход. В този контекст е важно да се знае, дали комплексът С-500 ще може да се бори с новите видове оръжия. Ще може и твърде ефективно, смята военният експерт Михаил Ходорьонок:

– С-500 „Триумф-М” освен всичко друго, може да унищожава хиперзвукови крилати ракети, чиято крайцерска скорост достига до 5,500 км/ч. и повече. Такава задача не се решаваха от предишните поколение на ЗРС, а в тази система за първи път ще бъде реализирана.

При това е особено важно, конструкторите на системата максимално да изключат намесата на човека-оператор на всички етапи на откриването, работите преди изстрелването и в процеса на насочване на ракетите. Това предполага най-високо равнище на автоматизация в рамките на тази система.

Най-новите С-500, които са система от пето поколение, ще дадат възможност на Русия ефективно да отговаря на заплахи от въздушно-космическо нападение на вероятен противник. Според експерти, именно комплексът С-500 може да изиграе много важна роля в защитата на стратегическите ядрени сили на страната от внезапно нападение на балистични и крилати ракети на противника.

В конструкторското бюро „Алмаз-Антей”(компанията, която разработва комплекса) съобщиха, че С-500 ще започне да постъпва в руската армия през периода 2017-2018 години.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Олег Нехай
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru
Реклами

Posted on 29.01.2014, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: