Стойнев: Преговаряме с Турция за газова връзка


Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Европа забрави индустрията. Откакто започна кризата, ЕС наля пари за спасяване на банковия сектор, но не бяха отделени пари за спасяване на европейската индустрия“. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на кръглата маса „Реидустриализация чрез конкурентоспособност“. Стойнев подчерта, че е започнал дебат за реиндустриалнизацията на Европа, в който България също взема участие. „Без конкурентоспособна енергетика, не можем да имаме конкурентоспособна икономика“, категоричен бе Стойнев, според когото трябва да имаме политически дебат на ниво ЕК и тогава да се приеме индикативната цел за 2030 г.

Според Стойнев енергията от ВЕИ-тата е добра, но и скъпа. Министърът отбеляза, че държавите със силна индустрия по-бързо са преодоляват кризата, а когато има индустрия, има и иновации. „Министрите от ЕС трябва да се обединят над обща политика за спасяване на индустрията“, смята Стойнев. Стойнев подчерта, че построяването на „Южен поток“ ще доведе до по-ниска цена на газа, а държавата също работи в тази посока. „Газовите връзки за нас са приоритет, а от утре започват преговори с турския министър на икономиката за изграждането на газовите връзка между България и Турция“, каза още Стойнев и съобщи, че при газовите връзки с Гърция е имало изоставане, но има държавна гаранция в бюджета за 2014 г., с която ще върнат нещата в план. „Със Сърбия също се работи по план, а това ще доведе до по-евтина цена на природния газ“, подчерта министърът на икономиката и енергетиката и припомни, че е намалена цената на електроенергията, чрез законодателни промени, а от ДКЕВР са взели решение за намаляване на цената на нощната тарифа.

„В момента имаме рекорден добив в мините за декември и октомври“, подчерта Стойнев и добави, че планът за добив за 2013 година е надхвърлен, а таксата за пренос е осезаемо намалена, което е увеличило износа. „Показахме, че държавата може да бъде коректен партньор и наляхме около 2,5 милиона в бизнеса“, каза още Стойнев и добави, че бизнесът също е бил коректен. Министърът на икономиката посочи, че най-важната цел е да се подобри бизнес климатът. „Желанието ни е да започнем работа по площадките на АЕЦ „Козлодуй“ през 2016 г.“, съобщи министърът на икономиката и подчерта, че има проблем, защото държавните дружества АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-Изток“ искат да предоговорят договорите.

„България трябва да развива своята ядрена енергетика, а ремонти по инфраструктурата на АЕЦ „Козлодуй“ не са правени от близо 3 години и половина“, заяви Стойнев, който бе категоричен, че най-важното е България да отстоява националните си интереси в ЕС, а в държавните предприятия няма забавени заплати и осигуровките се плащат на време. Стойнев изрази и надежда, че тази година ще се говори по-малко за криза, а за минната индустрия се разработва и нов план. „Едно дружество продължава да ни извива ръцете, но държавата няма да приватизира на всяка цена закъсали дружества“, каза още Стойнев.

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 26.01.2014, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: