Израел ще може да сваля спътници от орбита


© United States Missile Defense Agency

© United States Missile Defense Agency

Израел зле се разбира със своите арабски съседи и заплахата от унищожение с балистични ракети за него винаги е актуална.

За защита от тази потенциална опасност Израел е построил отбранителна система, която покрива цялата страна. Но ако тази система може да сваля междуконтинентални ракети извън пределите на атмосферата, то какво ще ѝ попречи да сваля и летящи спътници?

Това е оръжейната система Arrow – една от най-модерните програми за противоракетна отбрана на Земята и първата функционираща система, специално разработена за неутрализирането на подобни заплахи.

Arrow е разработвана в продължение на десетилетия, а през 2000 г. е пусната нейна усъвършенствана версия – Arrow 2. Тя има 90-процентова точност и се състои от двустепенни ракети с разделяща се бойна глава, активирана от наземен радар с ранно оповестяване. Цялата батарея е мобилна, което позволява да се избегне превантивно унищожаване на противника.

Системата Arrow е проектирана и построена от съвместен екип на Boeing и Израелската аерокосмическа компания, който сега работи над комплекса Arrow 3.

За разлика от своя предшественик, Arrow 3 е способна да унищожава балистични ракети в Космоса – още преди те да влязат обратно в атмосферата. Освен това Arrow 3 е почти два пъти по-лека от предишния модел, което позволява да се монтира на борда на кораби.

Израел представи тези ракетни прехващачи на стойност 2,5 млн. долара на Парижкото авиошоу през 2009 година, но системата още не е пусната официално. Впрочем според военните аналитици системата Arrow 3 вече може да е разгърната на ВВС базата Тал Сахар до Йерусалим и може да бъде въведена в експлоатация още към края на тази година.

И макар че Arrow 3 е проектирана да прехваща балистични ракети от типовете, които са на въоръжение в съседните Иран, Сирия и Ливан, отчитайки 100-километровия вертикален радиус на системата, тя може да служи и като антиспътниково оръжие.

„Космическото военно противостояние е реалност на XXI век. И макар че мнозина говорят за свят без космическо оръжие, отговорната космическа държава, такава като Израел, трябва да е готова за бъдещите ситуации“, казва Тал Инбар, ръководител на Космическия изследователски център при института Фишер.

Източник: http://megavselena.com

Posted on 17.01.2014, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: