ЕК прави проверка на търга за „Южен поток“


ЕК прави проверка на търга за "Южен поток"  Европейската комисия проверява дали България е допуснала нарушение на европейското законодателство с обявения в края на миналата година търг за изграждане на Южен поток. Това заяви говорител на комисията по повод кратките срокове за участие в процедурата, която съвпадна с Коледните и Новогодишни празници, съобщава БНР.

В Еврокомисията знаят, че има тревоги около обществените поръчки за изграждане на българския участък от „Южен поток“, каза Шантал Хюз, говорител на европейския комисар за вътрешния пазар Мишел Барние. „Нашите експерти разглеждат този въпрос. Все още е твърде рано да кажем какви правила трябва да се прилагат и дали някои от тях са били нарушени, но правим оценка на ситуацията и сме установили съответните контакти.

Във всички случаи, Европейската комисия отдава голямо значение на правилното прилагане на правилата за обществени поръчки в целия Европейски съюз“, каза Хюз.

Говорителката уточни, че доколкото знае, в случая става дума за не за кандидатстване, а за изразяване на интерес към участие в тръжната процедура и че при подобни случаи се прилагат различни срокове за подаване на документи, като обичайният е минимум 10 дни.

Според нея е важно да се изясни какви европейски норми действат, тъй като става дума за международно споразумение и за даване на изключителни права. Хюз обаче подчерта, че във всички случаи европейските норми трябва да се прилагат.

Междувременно от Европейската комисия съобщиха, че в петък комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще бъде в Москва, където официално ще информира руския енергиен министър, че двустранните споразумения със страните-участнички в „Южен поток“ трябва да бъдат предоговорени. След това двамата ще уточнят следващите стъпки в този процес.

Източник:  http://bulgaria.actualno.com

Posted on 16.01.2014, in Енергийни проекти and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: