Глътка въздух за иранската икономика


Снимка: АФП

Снимка: АФП

Иран започва да изпитва първите конкретни положителни промени от диалогичната политика по ядрената си програма в очакване на предвидено размразяване на 550 милиона долара, което ще има незабавен психологически ефект и ще даде на страната икономическо възстановяване, коментират експерти.

Сключеното в края на ноември споразумение със световните сили е резултат от напрегнати разговори, които бяха започнати след победата на Хасан Роухани на президентските избори в Иран през юни. То предвижда от 20 януари Техеран да замрази в рамките на 6 месеца част от спорните си ядрени дейности в замяна на частично снемане на санкциите срещу страната. В същото време, шестмесечният период трябва да послужи за започване на разговори по по-общ договор за ядрената програма на Техеран, който е заподозрян в опити да произведе атомно оръжие под прикритието на ядрена програма с мирни цели.

Общата сума на иранските авоари, които трябва да бъдат размразени постепенно – 4,2 милиарда долара, не е голяма сама по себе си, коментира икономистът Саид Лейлаз, припомняйки, че през последните 9 месеца Иран е получил 32 милиарда долара от продажбата на петрол и производни продукти. Според него обаче „политическият и психологическият ефект ще бъде много по-значим”. „Ще продаваме по-лесно петрол, петролни продукти и най-вече ще си върнем своите петродолари. По този начин ще купуваме с до 10% по-евтино всички продукти, които внасяме отвън”, казва той.

Петролното и финансовото ембарго, което бе въведено през 2011 година от САЩ и ЕС, задуши иранската икономика и нейното възстановяване сега е един от приоритетите на правителството. Споразумението предвижда създаване на банкови канали за улесняване на търговските обмени между Иран и външния свят.

Шейхът на Дубай днес заяви, че „всички” ще се облагодетелстват от премахването на санкциите, които навредиха на търговията между Техеран и емирството.

Саид Лейлаз очаква приходи за иранското правителство в размер на 20-25 милиарда долара на година, а освен това Техеран ще може да контролира по-добре инфлацията и да отговаря на непосредствените нужди на населението.

Според Мохсен Гамсари, директор за международните отношения на Националната петролна компания в Иран, влизането на споразумението в сила ще доведе до ръст в петролния износ.

„С допълнителните приходи правителството ще може да внася продуктите, от които населението има нужда, както и междинни продукти, които ще засилят производството”, обяснява и Мохамед Реза Бехзадиан, икономист и бивш ръководител на Търговската камара в Техеран. „Правителството ще може да плаща дълговете си към частните предприятия, което пък ще даде повече въздух на икономиката”, подчертава той.

Вдигането на санкциите срещу автомобилния сектор също ще има значително отражение, след като производството на автомобили спадна наполовина от 2001 до 2012 година.

„След неколкогодишните санкции иранската икономика показва признаци на съживяване, отчасти поради премахването на някои от ограниченията чрез договора от Женева, благодарение на психологическата промяна на пазарите и факта, че администрацията на Барак Обама се ангажира да не упражнява нов икономически натиск върху Иран”, коментира анализаторът Марк Дюбовиц в своя публикация.

Източник: Информационна агенция „Фокус

http://www.focus-news.net

Posted on 16.01.2014, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: