Афганистански пилоти: Ми-17 и Ми-35 заслужават най-висока оценка


 Афганистански пилоти: Ми-17 и Ми-35 заслужават най-висока оценка Министерството на отбраната на Афганистан: 2013 година беше успешна

2013 година беше плодотворна за укрепването на сигурността на Афганистан, заяви в интервю за „Гласът на Русия” официалният представител на Министерството на отбраната на Афганистан генерал Захир Азими:
– Първо, в резултат на поетапното предаване на отговорността от силите на ISAF на афганистанските силови структури в момента сигурността в 98% от територията на Афганистан е под контрола на самите афганистанци. Днес можем със сигурност да кажем, че на това предизвикателство ние отговорихме достойно.

Второ, афганистанските силови структури в момента самостоятелно планират, оглавяват и провеждат всички наземни операции. Противниците ни търпят поражение след поражение. Единствената сфера, където те още могат някак си да се проявяват, е пропагандата. Чрез пропагандните си ресурси те не се изморяват да повтарят, че афганистанските силоваци за 12 години нищо не са постигнали и няма да могат да осигурят безопасността в страната след извеждането на чуждите войски. Но не е работа на днешните ни противници да съдят за това.
В последно време дори в условията на пълно отсъствие на авиационна подкрепа от страната на Международните сили ние неизменно печелехме победи над противниците в онези провинции, където те се осмеляваха да организират внезапни нападения. За президентските избори ще бъдем готови да осигурим нормални условия за гласуване в цялата територия на страната.
Говорейки за перспективите на възраждане на афганистанската авиация, генерал Азими специално отбеляза най-високите характеристики на руската бойна техника, добре приспособена към условията на Афганистан:
– Афганистанските пилоти винаги са били добре запознати тъкмо с руските авиационни технологии и с оръжието руско производство като цяло. Що се отнася до хеликоптерите, всичките ни пилоти знаят, че руските Ми-17 и Ми-35 най-добре от всеки друг хеликоптер са приспособени към климатичните условия и релефа в Афганистан. Афганистанските пилоти са летели с тях още от 1980-те г. и тези хеликоптери заслужават най-висока оценка.
Според сключените споразумения между Русия и САЩ Русия доставя за афганистанските ВВС голяма партида хеликоптери. Договорът за доставянето на 21 хеликоптера, както съобщиха от руската компания „Рособоронекспорт”, е „успешно изпълнен”. При осъществяването на договора между страните е било подписано допълнително споразумение за доставянето на още 12 руски хеликоптера в Афганистан.
Но през ноември тази година по настояване на американския Конгрес Пентагонът прекрати сътрудничеството с „Рособоронекспорт”. Повод за това станаха доставките от руската компания на оръжие за сирийските власти, които водят бойни действия срещу въоръжената опозиция. Съдейки по всичко, в американския Конгрес са искали и сирийската, и афганистанската армия да не могат ефективно да противостоят на метежниците.

Източник: http://pan.bg

Posted on 15.01.2014, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: