Имигрантите от Изток ще спасят Европа?


 Фото: EPA


Фото: EPA

Имигрантите от изток, предимно от България и Румъния са от полза на Европейския съюз. До такова заключение са стигнали авторите на доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикуван от германското ежеседмично списание „Der Spiegel”.

Тези дни в Германия продължават да бушуват страстите около очаквания приток на имигранти от България и Румъния. За гражданите на тези две страни, както е известно, от 1 януари 2014 бяха отменени ограниченията на свободата на движение в Европа. Освен Германия, трудовите си пазари за българи и румънци ограничаваха и други силни държави от ЕС като Великобритания и Франция. Затова, както отбелязват експертите, докладът на една от най-авторитетните международни организации в Европа се е оказал много полезен.

Той опоровергава изкуствено разпалваните от консервативните и популистките партии страхове от нежелани чужденци от „изток”. Авторите на изследването твърдят, че средностатистическия чужденец от Източна Европа много по-бързо намира работа при своите „богати” съседи от обединена Европа, отколкото, например, имигрант от южната част на континента. Като цяло, имигрантите от Полша, Унгария, Чехия, България и Румъния помагат за балансирането на пазара на труда в ЕС. Тръгвайки, те оставят у дома си работни места, а в „богатия” Запад се съгласяват на работа, от която се отказват местните жители.

Тези дни европейските медии също се позовават на проучването на ОИСР и Европейската комисия, отнасящо се само за Великобритания. Според тях, приносът на мигрантите от ЕС в БВП на страната е 1,02% . При това, по принцип, те са по-млади и по- активни икономически от британците като цяло. Между другото, те по-малко използват различни държавни отстъпки, отколкото жителите на тяхната нова родина. И за да се сложи край на дебата около незаслуженото от имигрантите получаване на социални помощи, европейски комисар по социалните въпроси Ласло Андор обяви намерението си да представи общи препоръки на Европейската комисия по този въпрос.

Но въпреки факта, че според повечето икономисти, миграцията е необходима, политическият аспект на проблема става все по-остър. Мнение на заместник-председателя на германския Бундестаг и член на партията „Съюз-90/Зелените“ Клаудия Рот:

Не можем да говорим само за свободата на движение на капитали, стоки и услуги. Става въпрос за свободата на движение на хора, за великото европейско обещание, че гражданите ще могат да се възползват от благата на обединена Европа. И ако българите и румънците се възползват от това право, това ще бъде още една стъпка към целта.

Разбира се, не имигрантите от изток ще „спасят” Европа, както иронизират някои медии. Но все пак, те, вероятно, няма да й се отразят лошо.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Олег Севергин
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru
Реклами

Posted on 14.01.2014, in Българска общност по света and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: