Германия има нужда от имигранти


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страната ще има нужда от до1,5 милиона квалифицирани работници, за да компенсира застаряването на населението

Германия води дебати по темата за българските и румънските имигранти. Въпросът е дали германският трудов пазар наистина има нужда от тези бедни имигранти, отбелязва „Дойче веле“.

За германския трудов пазар 2013 година приключи с положителна перспектива. За първи път броят на безработните нарасна по-слабо от очакваното – с около 67 000 до 2,873 милиона души, а безработицата в страната се повиши с 0,2 процентни пункта до 6,7 на сто.

Сравнително положителната ситуация на трудовия пазар отразява иновативните способности на германския трудов пазар, според експерта по заетостта Герхард Бош от университета на Дуйсбург-Есен. Проблемът обаче е, че през 2013 г. няма много нови инвестиции, тъй като компаниите са разтревожени за дългосрочните перспективи, отбелязва той.
Експерти от Федералната агенция по заетостта очакват леко свиване на безработицата през 2014 година, въпреки че редица специалисти са скептични спрямо перспективите за увеличаване на работните места.

Федералната агенция по заетостта не е обезпокоена от дебатите около имигрантите от България и Румъния. Миналата година хора от тези две страни вече дойдоха в Германия като сезонни работници в селското стопанство и в други сектори, където има крайна нужда от работна ръка като здравеопазване, грижа за старите хора и ресторантьорство.
„Повечето български и румънски имигранти са трудови мигранти, а не имигранти поради бедност“, посочва Херберт Брюкер от института за изследване на заетостта. Мартин Ванслебен, управляващ директор на Германската търговско-промишлена камара, дори предупреждава за вредата за германската икономика, нанасяна от продължаващите дебати около имиграцията поради бедност.

Според оценки през идните години Германия ще има нужда от до 1,5 милиона квалифицирани работници заради демографското си развитие. Имигрантите помагат „да се гарантира икономическото развитие и да се стабилизира социалната система“, посочва Ванслебен.
В момента в Германия работят около 155 000 българи и румънци. Безработицата сред тях е по-ниска спрямо безработицата сред другите чужденци в страната. Представители на агенцията по заетостта обаче не крият, че имигрантите от двете страни са концентрирани в определени региони и увеличаващите се проблеми не могат да бъдат разрешени самостоятелно от общините в Дуйсбург, Дортмунд, Берлин, Манхайм и Офенбах.

Според експерти обаче само 10 до 20 процента от мигрантите в тези общини работят, а малцина получават социални помощи. Точно хората, които нямат редовна работа и не получават социални помощи са проблем. По-близък поглед към българите и румънците в Германия обаче сочи, че те допринасят за пенсионните фондове и системата за социално осигуряване, според специалисти.
Междувременно агенцията по заетостта започна да набира нови експерти – малко са експертите по мениджмънт и социално образование, владеещи български и румънски език, които са необходими за успешното консултиране на търсещите работа от двете страни.

Източник: http://pressadaily.bg

Реклами

Posted on 10.01.2014, in Българска общност по света and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: