Националната програма на японската отбрана се преориентира към Китай и КНДР


Публикуваната от японското правителство програма за национална отбрана за периода след 2014 г. предизвика негативна реакция от страна на КНР: Пекин вижда в нея възраждане на японския милитаризъм. Такава реакция е напълно естествена, доколкото Япония изцяло скъсва с наследството от епохата на студената война, когато за важен противник се смяташе СССР (Русия). Новата програма изцяло се съсредоточава върху новите заплахи – КНР и КНДР.

Съдейки по публикуваните от японците документи, страната планира да осъществи мащабни съкращения на военните сили. Например сега силите за японска самоотбрана по щат могат да имат 600 танка и 700 артилерийски системи – в бъдеще се планира съкращаване на броя на тежкото въоръжение до 300 танка и 300 единици артилерия. Предвид размерите на Япония можем да признаем, че числеността на сухопътните бойни части с тежко оръжие ще бъде съкратена до абсолютен минимум в случай на крайна, непредвидена необходимост. В същото време нараства броят на сухопътните части за бързо реагиране с леко въоръжение.

Япония ще увеличи броя на подводниците от 16 да 22, миноносците с американска противоракетна система „Иджис” AEGIS от 6 до 8, броят на изтребителите от 260 до 280. ще бъдат превъоръжени зенитните ракетни части на сухопътните войски. Япония също така възнамерява съществено да увеличи възможностите за контрол върху въздушното пространство с допълнителни самолети за далечно радиолокационно откриване. Имайки достъп до продукцията на американската отбранителна промишленост и солидните собствени технически и финансови възможности, японците са в състояние да постигнат бързо увеличаване на военния потенциал.

Освен това ще бъде обърнато внимание върху повишаване устойчивостта на японската военна инфраструктура при евентуални ракетни удари. Япония ще разгледа не само допълнителни мерки за отбрана от ракети, но и възможности за създаване на собствен потенциал за сдържане и нанасяне на ответен удар. Това може да означава, че Япония ще тръгне по пътя на Южна Корея и Тайван и ще създаде собствени крилати ракети. При този случай Китай ще трябва да засили противовъздушната си и противоракетна отбрана на своите обекти на военноморската инфраструктура в крайбрежието на Източнокитайско море.

Въпреки че разработваните от Япония планове за превъоръжение могат да създадат отделни трудности за КНДР в района на Източнокитайско море, мащабите на военната модернизация на двете страни остават несъпоставими. Китай напълно може да увеличи броя на наличните си крилати ракети и техните носители (кораби и авиация) до такава степен, че това да позволи да се нанесе срещу Япония мигновен неядрен удар с огромна разрушителна сила.

В същото време военният конфликт не е цел на нито една от страните. Целта на Китай е да накара Япония да признае съществуването на териториалния спор, да започне преговори и в бъдеще да се съобразява с интересите за сигурност на Китай. Япония се стреми да ограничи ръста на китайското влияние в региона, опирайки се на съюза със САЩ. Новите видове въоръжение са нужни и на едната, и на другата страна преди всичко за разширяване на възможностите за политическо маневриране при решаване на териториалните проблеми.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Василий Кашин
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 08.01.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: