Западна Европа спори за имигрантите от България и Румъния


Снимка: АФП

Снимка: АФП

В Германия дебатът около българските и румънските имигранти набира нови сили. След като представители на християнсоциалистите се обявиха за по-строги мерки за пристигащите от Източна Европа, редица организации и политически фигури в западноевропейската държава изразиха несъгласието си с подобно искане и го определиха като „истерия“, „демагогия“ и „лицемерие“. Германският канцлер Ангела Меркел също се включи в разговорите с опит да успокои породилото се напрежение.
Реакцията на ЕК беше категорична. Еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор обяви, че ЕС не иска и не се нуждае от нови закони, които да ограничават свободата на движение в блока.

Forbes: Възможно е да няма вълна на български и румънски имигранти към Западна Европа
Възможно е след 1 януари, 2014г., да не се изпълнят прогнозите за масова вълна на български и румънски имигранти към Западна Европа, коментира Forbes.
Според много експерти, страховете от имигрантски наплив (които са най-силни във Великобритания), са неоправдани.
В Румъния и България, както и във всички нови страни-членки на ЕС (тези, които са се присъединили след 2004г.) е бил отбелязан нисък икономически растеж в началото на 2013г. Нивото на безработицата в тези страни продължава да бъде високо. Особено голям е броят на безработните младежи и нискоквалифицирани работници.
Именно тези групи хора са склонни да напуснат страната, за да търсят работа в чужбина. В тази връзка много експерти от Румъния и България се страхуват от изтичане на мозъци, когато млади и талантливи граждани заминават за чужбина, след като са получили образование в родните си страни.

Forbes: Имигрантите могат да бъдат полезни за Западна Европа
Българските и румънските имигранти могат да бъдат полезни за Западна Европа, смятат британски икономически експерти, цитирани от Forbes.
Притокът на дееспособни имигранти, пълни с желание за работа, може да се отрази добре на икономиката на приемащата държава. Това важи особено силно за младите хора, които като такива рядко представляват бреме за националната здравноосигурителна система и в голяма част от случаите не се нуждаят помощи.

N-TV Nachrichten: Проблемът с имигрантите не бива да бъде изкуствено преувеличаван, смята Зигмар Габриел
„Истерия“, „демагогия“ и „лицемерие“ са сред думите, които често могат да бъдат чути в германския дебат за имигрантите от България и Румъния, коментира N-TV Nachrichten.
Въпреки това политиците в Германия и останалата част от ЕС искат да водят тази дискусия обективно и сериозно.
Еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор призова за повече спокойствие.
„Аз съм на мнение, че този проблем трябва да бъде изкуствено преувеличаван. Но ние не трябва и да го омаловажаваме“, коментира лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Зигмар Габриел пред германския Bild.
В отговор лидерът на Християнсоциалистическия съюз Хорст Зеехофер отправи обвинения към ГСДП.

Die Welt: ЕК изрази несъгласие с по-строгите правила за имигрантите от България и Румъния
Европейската комисия отхвърли исканията на германските християнсоциалисти за по-строги правила за имигрантите от България и Румъния, пише германският в. Die Welt.
“Ние непременно трябва да спазваме основните права като свободата на движение в рамките на блока и не трябва да реагираме с истерия на миграцията на хора”, заяви еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор за съботното издание на вестника.
„Регулациите в ЕС съдържат редица предпазни мерки срещу злоупотреби. Поради тази причина ние не искаме и не се нуждаем от нови закони, които да ограничават свободата на движение“, подчерта Андор.

Die Zeit: Германските търговци се включиха в дебата за имигрантите от Източна Европа
Германската промишлено-търговска камара отправи предупреждение във връзка с дебата за българските и румънските имигранти, пише германският в. Die Zeit.
„Имиграцията не бива да се поставя в лоша светлина посредством разгорещения политически дебат“, коментира изпълнителният директор на камарата Мартин Ванслебен.
С оглед на демографските тенденции, през следващите години Германия ще се нуждае от близо 1,5 милиона квалифицирани работници от чужбина, за да си „осигури растеж и да стабилизира социалната система”.

Neue Osnabrücker Zeitung: Германска конфедерация на профсъюзите се възмути от изказванията за българските и румънските имигранти
Водещи фигури от икономическия живот на Германия призоваха за умереност в дебата за предполагаемата имигрантска вълна от Румъния и България, пише германският вестник Neue Osnabrücker Zeitung. Реакцията дойде след прогнозите на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), че част от новодошлите ще опитат да се възползват от социалната система на западноевропейската държава и предложението на християндемократа Елмар Брок за взимане на пръстови отпечатъци на българите и румънците.
Германската конфедерация на профсъюзите (DGB) изрази възмущението си от подобни изказвания и предупреди срещу „наливането на вода в мелницата на десните екстремисти“.
В интервю за вестника членът на управителния съвет на DGB, Анели Бунтенбах, отправи критики към евродепутата Брок и определи становището му като „безотговорно“ и обслужващо расистки предразсъдъци.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Реклами

Posted on 06.01.2014, in Българска общност по света and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: