Сочи 2014: игри на радостта и спорта


Лешек Милер. © Фото: «Гласът на Русия»

Лешек Милер. © Фото: «Гласът на Русия»

Взривовете във Волгоград отекнаха със зловещо ехо над Сочи, столицата на зимната Олимпиада 2014. Много хора си задават въпроса, ще може ли президентът Путин да гарантира сигурността на всички участници в състезанията?

Не се съмнявам, че Владимир Путин и руските власти ще направят всичко възможно за да създадат съответните условия за игрите. Но президентът Обама не можа да осигури сигурността на бостънския маратон, а президентът Клинтън – на олимпиадата в Атланта.

А по-рано, в 1972 година, по време на олимпиадата в Мюнхен властите на Германия не можаха да предотвратят нападението срещу израелските спортисти, в резултат от което 11 от тях загинаха.

Затова никой от онези, които чувстват принадлежността си към западната цивилизация, не може да гледа на кървавите терористични актове от позиция на страничен наблюдател. Няма добър и лош тероризъм, а престъпните актове на терора бяха насочени против всеки от нас. Това не е война на президента Путин с борци за свобода, това е война на целия свят с тероризма. Русия даде значителен принос в борбата с тъмните сили на ислямския фанатизъм, тя активно сътрудничи с международната общност, в което можахме да се убедим по време на горепосочения бостънски терористичен акт в САЩ. Единствено координираните съвместни усилия, взаимната помощ в залавянето на престъпниците и твърди санкции, насочени против подкрепящите ги страни и организации, ще позволят ефективно да се води борба с най-голямата заплаха на съвременния свят.

Русия има право да очаква от международната общност солидарност в тази борба, в това число и от Полша. Нищо не може да ни гарантира, че ако в Сочи провърви на пореден „мъченик”, то жертва няма да стане полски олимпиец или турист. Трябва да се откажем от всякакъв релативизъм, заради който терористи, извършващи терористични актове на Запад и САЩ, ги наричат престъпници и бандити, а когато същото става в Русия, те се превръщат във въстаници и бойци.

Няма съмнение, че ислямистите отдавна се готвят да провалят олимпиадата в Сочи, в името на своя Аллах те са готови за залеят с кръв бялото олимпийско знаме, да убиват хора, които ще пристигнат за да преживеят спортни емоции. На тях на всяка цена трябва да се попречи.

Терористите поставят под заплаха фундаменталното право на човека – правото на живот. И затова те самите трябва да бъдат лишени от всички права. Убеден съм, че Русия ще защити Олимпиада 2014, че зимните олимпийски игри ще станат празник на радостта и спорта.

Лешек Милер, премиер на Полша (2001-2004), председател на Съюза на демократичните леви сили.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Лешек Милер
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 05.01.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: