Метеорити изменили атмосферата на Земята, Марс и Венера


© Jerry Armstrong

© Jerry Armstrong

Учените твърдят, че метеоритите, попадащи в атмосферата на такива планети като Земята, Марс или Венера, са способни да променят състава на атмосферата, при това доста по-силно, отколкото може да се предполага. И съвременната наука едва сега започва да разбира влиянието на метеоритите върху атмосферата на планетите.

Голяма част от атмосферата на различни планети се състои от леки газове и техните съединения – като кислород и въглероден диоксид. Но когато остатъчните космически частици попаднат в атмосферата, те доставят тук доста по-тежки елементи – като магнезий и желязо.

Такива елементи оказват съществено влияние върху атмосферата, променят нейната температура, карта на ветровете и други параметри. Учените твърдят, че те създават в атмосферата цяла нова верига от реакции, оказващи влияние на химичните процеси.

Част от горната атмосфера на планетата – йоносферата, съдържа плазма – смес от положително заредени атоми или молекули и отрицателни електрони, избити от тях. Когато простите елементи – като кислород, попаднат в горната част на атмосферата, те леко се йонизират, а техният процес на разпад продължава броени минути.

Тежките елементи, донесени от метеоритите, изменят естествените процеси в атмосферата. Метеоритите могат например да изгорят в атмосферата, да произведат йонизиран магнезий и да формират други частици под въздействието на йоните и космическата радиация.

„Когато в резултат на попадането на метеорити в йоносферата се образуват метални йони, се създава плазма там, където не би трябвало да я има”, казва Пол Уитърс, климатолог от Бостънския университет.

Според него метеоритите, попадали в миналото в атмосферата на Марс и Венера, много силно са променили структурата на атмосферите на двете планети и са повлияли на тяхната йоносфера. Макар че тези две планети имат различни типове атмосфери и йоносфери, влияние е имало във всички случаи.

„Тези планети са много различни, но на височина 100 километра структурата на атмосферите на планети с твърда повърхност е много подобна – налягането, температурата, химията и други показатели при Земята, Венера и Марс”, казва Уитърс.

Ученият е на мнение, че и трите планети се оказват в условията на слънчевата радиация и тук Слънцето влияе върху атмосферата най-непосредствено.

„Нашите изследвания сочат, че плазмата на трите планети е учудващо подобна, което по-рано не сме предполагали”, казва той.

Специалистите твърдят, че за разлика от Земята Венера и Марс са подлагани в миналото на доста активни метеоритни дъждове, които кардинално са променили атмосферите им.

Според Уитърс сега на нашата планета се провеждат все повече изследвания, насочени именно към изучаване на атмосферата, но в случая със Земята атмосферните изследвания са доста сложен процес, тъй като за изследването на горните слоеве на атмосферата се налага да се изпращат спътници на много неподходящи за това орбити.

Източник: http://megavselena.com

Posted on 05.01.2014, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: