Трудностите пред гръцкото председателство на ЕС


Снимка: АФП

Снимка: АФП

Намиращата се в криза Гърция от януари поема ротационното шестмесечно председателство на Европейския съюз, с наближаващи важни избори за Европейски парламент, а страните-членки са разделени относно деликатните усилия за банков съюз. В допълнение към значителните икономически и политически проблеми на Гърция, тези въпроси може да се окажат голямо предизвикателство за гръцкото председателство, смятат анализатори.
На изборите за ЕП през май, евроскептиците и крайнодесните се очаква да спечелят много, което може да навреди на политическия дневен ред в съюза през следващите пет години.
Самата Гърция трябва да проведе местни избори на 18 и 25 май, процес, който вероятно ще доведе до надигане на политическите сили противопоставящи се на политиката на правителството и икономическото споразумение с тройката кредитор – МВФ, ЕС и ЕЦБ. Водеща сред тях е лявата опозиционна партия Сириза, явяваща се водеща като най-популярната в страната, според много социологически допитвания.
Управляващата коалиция поема удари заради продължаващите съкращения, а мнозинството й от 300 депутати в парламента падна на 153 по-рано през месеца. И има спекулации, че коалицията, съставена от консерватори и бързо губещите доверие социалисти, може и да не издържи още една година, принуждавайки премиерът Андонис Самарас да свика предсрочни избори на есен, или дори по-рано.
Лидерът на Сириза Алексис Ципрас, наскоро посочен за радикалния ляв кандидат за председател на Европейската комисия, обещава да премахне много от съкращенията на разходите и увеличенията на данъците, наложени като част от спасителния заем за Гърция.
Много по-злокобна заплаха идва от „Златна Зора”, разследваната неонацистка партия за сериозни престъпления, включително убийство и изнудване. Ръководството й в затвора, очаквайки делото, а няколко нейни депутати са с повдигнати обвинения. И въпреки това партията е на трето място в допитванията и може да издигне много кметово в предимно бедните земеделски райони.
Фокус върху растежа и миграцията
Знаейки, че нелегалната имиграция е ключов фактор за възхода на „Златна Зора” в Гърция и другите крайнодесни сили на континента, Атина направи политиката за границите един от приоритетите на своето председателство.
Европейските власти се очаква още да поставят ударение върху социалните проблеми, като безработицата при младежта, за да се успокоят избирателите. В дневния ред ще бъде и новият европейски банков съюз.
Успешното гръцко председателство ще позволи на Атина да покаже, че „Европа има конкретни отговори на обществените очаквания”, отбеляза европейски дипломат.
По-рано през месеца Самарас каза, че гръцкото председателство ще се фокусира върху насърчаване на растежа, контрол на имиграцията и решаване на морските проблеми. В петото си председателстване на ЕС, от присъединяването си през 1981 г., Атина планира да бъде домакин на 14 министерски срещи и още 120 други срещи през първата половина на 2014 г.
Гърция, която все още получава помощи от ЕС и МВФ за да работи икономиката й, обещава да организира „спартанско” председателство.
Гърция поема председателството от Литва на 8 януари, когато 28-те комисари на Европейския съюз ще се съберат в Атина.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Posted on 31.12.2013, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: