Национализмът и антикомунизмът прикриват екстремистите


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Образователната система и медиите с малки изключения са изиграли зловеща роля и днес сме изправени пред поколения, които са отровени от вируса на национализма, не познавайки основни исторически събития, предупреди бившият хърватски президент

Присъединяването на Хърватия към Европейския съюз и НАТО не доведе до ценностна промяна. Днешните млади поколения са отровени от национализъм. Това признание направи бившият хърватски президент Стипе Месич.

Страната е на ръба на социалните бунтове. Правителството и НПО с голямо закъснение, липса на единство и без достатъчна решителност реагират на все по-агресивните изстъпления на десните и националистически движения в страната, казва още Месич.

Той критикува и църквата заради нейната директна намеса в политиката. Месич посочва като пример проведения неотдавна референдум за гей браковете, както и подкрепата на църквата „за Вуковар – крепостта на хърватската защита“. Според него по този начин църквата застава на страната на десните екстремисти, които искат да намалят правата на малцинствата, гарантирани от Конституцията.

„Може би това ще доведе и до реакция на европейските институции, които до момента за подобни прояви в Хърватия бяха глухи и слепи, защото всичко това нещо те вкарва в риториката на антикомунизма“, заяви бившият държавен глава.

„Излезте на улицата и започнете да крещите, че сте усташ /хърватски привърженик на нацистка Германия – бел. ред./. Може би някой ще ви погледне странно, но нищо няма да ви се случи. В същото време, ако излезете на улицата и кажете, че сте комунист много вероятно е да бъдете пребит и да свършите в болница“, добави той.

Месич предупреждава, че образователната система и медиите с малки изключения са изиграли зловеща роля и днес сме изправени пред поколения, които са отровени от вируса на национализма, не познавайки основни исторически събития. Не съзнавайки, че бъдещето не е и не може да бъде в гета, а само в общ съвместен живот.

Той предупреждава, че Хърватия е на ръба на социалните бунтове, защото е „много глупаво да очакваш, че онези, които са оставени без средства за живот и работа, много често даже губят покрива над главата си, ще бъдат безкрайно търпеливи“.

„Ще се намери някой и не е трудно да се познае от коя политическа сила, който ще ги изведе на улицата. Това може да означава пълния мрак за демокрацията в Хърватия, която току-що започна да се развива“, казва още Месич пред местния новинарски портал „Тачно“.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 30.12.2013, in Общество and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: