Кризата в Турция продължава


Снимка: АФП

Снимка: АФП

Още един директор от истанбулската дирекция по сигурността е отстранен от длъжност, с което чистката, започнала след началото на разследването за корупция по високите етажи на властта в Турция, продължава. Отстранен е досегашният директор на дирекцията за връзки с медиите и с обществеността Зюлкюф Атълган.
Новината идва, след като през изминалата мощ в страната се проведоха демонстрации в подкрепа и в знак на протест срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, което бе силно разклатено от корупционния скандал.
Междувременно, ЕС изрази безпокойство от събитията в Турция и призова властите за прозрачност и безпристрастност по отношение на разследването.

Европа следи отблизо събитията в Турция
Започналото на 17 декември мащабно разследване за корупционни практики и рушветчийство в Турция се следи постоянно и отблизо от Брюксел. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви, че случващото се в Турция буди безпокойство и по-специално – масовото отстраняването от длъжност на голям брой полицаи на висши позиции. Щефан Фюле подчерта важността на гарантирането на безпристрастността и независимостта на съдебното разследване. В тази връзка еврокомисарят изрази задоволство от решението на Върховния касационен съд (ВКС) да блокира действието на извършените в последните дни промени в Правилника за осъществяване на съдебния контрол в страната, отслабващи независимостта на съда и неговия капацитет за действие.
Междувременно докладчикът за Турция в Европарламента – холандската депутатка Риа Оомен-Руижтен (ЕНП-ЕД) подчерта, че изпитва безпокойство по отношение на разделението на властта в Турция и призова изпълнителната власт да се въздържа от действия, които могат да бъдат оценявани като правителствена намеса в съдебни производства.
От своя страна, германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер призова Анкара да хвърли светлина по случая с подозренията за корупция, които тегнат над турското правителство, като подчерта, че това е „тест” за турската демокрация. „Имаме доверие в силата на турската държава да хвърли светлина по случая с подозренията за корупция без оглед на засегнатите хора”, заяви Щайнмайер.
Способността на Анкара да изясни случая „има стойност на тест за всяка политика, която претендира, че спазва върховенството на закона”, допълни министърът във връзка с разследването по корупционния скандал в Турция. Той подчерта, че Берлин следи внимателно събитията в Анкара и Истанбул. „В регион, който е белязан от кризи и конфликти, имаме нужда от една силна Турция като вътрешен и външен полюс на стабилност”, допълни германският външен министър.
Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу оцени хода на мащабната операция срещу корупционните практики и рушветчийството в Турция и заяви, че на този фон никой не трябва да си позволява да възпрепятства изпълнението на задълженията на съдебната система. „Съдът може да бъде критикуван, съдебните решения – също; но това е нещо отделно. Никой обаче няма право да възпрепятства съдебната система да изпълнява своите служебни задължения.”, посочи още лидерът на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу.
Междувременно, продължава чистката в турските органи за сигурност и още един директор в истанбулската дирекция по сигурността е отстранен от длъжност. Досегашният директор на дирекцията за връзки с медиите и с обществеността Зюлкюф Атълган е преминал в разпореждане на новоназначения директор на истанбулската дирекция по сигурността – Ахмет Аръбаш (доскорошен валия, ползващ се с пълното доверие на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган), а мястото му е заето от Сейлян Демир – досегашен директор на дирекцията за специална сигурност.
Днес също така стана ясно, че изявленията на турските въоръжени сили, че няма да се намесват в политическата криза, провокирана от корупционния скандал в страната, са предварително съгласувани с премиера Реджеп Тайип Ердоган. Лично началникът на Генералния щаб армейски генерал Недждет Йозел е работил през последните дни върху текста на вчерашното изявление, а преди оповестяването му го е съгласувал и очевидно – получил одобрение от министър-председателя Ердоган.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Реклами

Posted on 30.12.2013, in Балканите and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: