Изборът на Бразилия на JAS 39 Gripen E дава импулс на проекта Sea Gripen


JAS 39 Решението на Бразилия да закупи шведски изтребители JAS 39 Gripen E в рамките на програмата F-X2 „вдъхва нов живот в концепцията на Saab за палубната версия Sea Gripen”, научава Jane’s от свой източник.
Според източника, пожелал анонимност,сделката за 36 самолета за ВВС на Бразилия „открива изцяло нова област от възможности” за проекта за палубен изтребител Sea Gripen в контекста на потенциалната потребност на бразилските ВМС от 24 изтребителя за своя самолетоносач Sao Paulо.
На основа на концепцията за палубен изтребител, насочена да отговаря на изискванията на бразилските и индийски ВМС, сега компанията Saab има индустриално присъствие в една от тези страни, което е добра база да популяризира своя Sea Gripen.
Според източника на Jane’s Saab продължава разговорите с индийските ВМС, „чийто интерес към Sea Gripen никога не е спирал”.
За първи път концепцията на Saab за Sea Gripen е представена през 2010 г., като той е на база Gripen E, но с добавени редица специфични елементи, които са необходими, за да действа от самолетоносач – усилен колесник, по-големи въздушни спирачки и спирачна кука.
Самият ‘стандартният’ Gripen притежава редица характеристики, които се изискват при палубните изтребители – презизна система за кацане и поддържане на глисадата, високи ъглови скорости по тангаж и крен, усилен фюзелаж и антикорозийно покритие.

Самолетът има вертикална скорост на снижение 15 ft/s (4,6м/сек), която трябва да се увеличи на 25 ft/s (7,6 м/сек), необходима при кацане ан самолетоносач.
Sea Gripen е подходящ както за индийските самолетоносачи INS Viraat и INS Vikramaditya (както и за перспективните такива), които са от клас STOBAR (‘short take-off, but arrested recovery’), така и за бразилския Sao Pauloот клас CATOBAR ( ‘catapult-assisted take-off, but arrested recovery’). За последния проблем ще е липсата палуба със „ски рампа”, имайки предвид максималното тегло на излитане на Sea Gripen.
Според анонимния източни Saab е завършила подготвителния етап на проекта и при поява на перспективен клиент ще започне по-нататъшното разработване. В този аспект „бразилското решение за закупуване на Gripen не променя настоящем нищо в развитието на проекта за Sea Gripen, но в бъдеще може да промени всичко”.

Източник: http://pan.bg

Posted on 29.12.2013, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: