Монархиите от Персийския залив се готвят за голяма война


 Колаж: "Гласът на Русия"


Колаж: „Гласът на Русия“

Монархиите от Персийския залив формират колективни отбранителни сили, с численост 100 хиляди души. Въпросът е, доколко това решение е продиктувано от нарастващата заплаха от страна на Иран.

В средата на декември Съветът за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив, който включва шестте арабски монархии – Бахрейн, Кувейт, Катар, ОАЕ, Оман и Саудитска Арабия – обяви създаването на единно военно командване със щаб-квартира в Рияд. Както се очакваше, саудитски военен ще застане начело на обединението. Строго погледнато, обединените сили за бързо реагиране на тази група държави съществуваха и преди. Но сега става дума за извеждане на военно-политическото сътрудничество на ново ниво. Разказва ориенталистът Елена Мелкмян:

– Сега монархиите от Персийския залив са започнаха да отделят повече внимание на военното сътрудничество. От една страна, това е продължение на това, което се правеше в миналото. От друга – това са новите обстоятелства, които карат монархията да се съсредоточи върху въпросите на отбраната. Те виждат основната заплаха от страна на Иран. И тъй като сега Иран започна преговори със САЩ, тъй като беше сключено споразумение в Женева по ядрената му програма, държавите от Персийския залив разбират, че ситуацията се променя. И ако по-рано те разчитаха на сдържащата роля на САЩ срещу Иран, сега те трябва да разчитат повече на собствените си сили.

Не трябва да се мисли, че монархиите от Персийския залив представляват военно-политически монолит. Без съмнение, в една или друга степен, ги обединяват формата на управление, сунитския ислям, както и съществуването в резултат на продажбата на въглеводороди. Но противоречията между участниците са много големи. В друга ситуация, те, може би, ще бъдат пречка за по-нататъшна интеграция. Но пред лицето на набиращия сили Иран монархиите са готови да забравят за малките неща. Мнение на научния сътрудник в Института по ориенталистика към РАН Василий Кузнецов:

– Ясно е, че ситуацията в района на Персийския залив все повече се изостря. Има две равни конкурентни държави – Саудитска Арабия и Иран. Съветът за сътрудничество винаги е бил организация, която е трябвало да обединява монархиите от Персийския залив срещу Иран. Въпреки това, вероятността от избухването на военните действия между двете страни е много малка по различни причини. Но най-вече се дължи на високата степен на прагматизъм на иранския и саудитския режим. Вместо това, аз бих разгледал създаването на съвместните отбранителни сили като политически ход – позитивен за самите арабски монархии, доказващ способността им да намерят консенсус, но не като отговор на реална промяна в сферата на сигурността.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Posted on 27.12.2013, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: