Какво делят динка, мурле и нуер?


Снимка: Getty Images / Guliver

Снимка: Getty Images / Guliver

Ескалацията на насилие в Южен Судан отново разпали страховете за възможно подновяване на гражданската война. Правозащитниците смятат, че събитията в най-младата държава в света носят белезите на етническо прочистване.

Всяка седмица хората от племето мурле се събират в една малка църква в столицата на Южен Судан Джуба. Тяхната общност наброява около 130 хиляди души и се числи към най-малките народностни групи в Южен Судан. Занимават се предимно със земеделие и животновъдство, но от години са подложени на етнически чистки и са принудени да бягат.

70-годишният Джейкъб Катиня, който също посещава всяка седмица църквата, разказва как преди около година едва се е измъкнал от клане в района на град Пибор, където са били избити 3 хиляди души. Смята се, че нападението е било организирано и извършено от представители на двете основни племенни групи в Южен Судан – етносите динка и нуер. По думите на Катиня – конфликтът между мурле и нуер води началото си от 1962 година, когато нуер започнали да нападат селяните мурле, за да крадат добитъка им. От тогава двата етноса враждуват помежду си.

Политика и трибализъм

Но не са само те – повечето от 60-те различни народностни групи в Южен Судан взаимно се нападат за добитък, земя или природни ресурси. Два етноса си оспорват и политическата власт в най-младата държава в света: президентът Салва Киир е от племето динка – най-влиятелната и многобройна етническа група в Южен Судан, а основният му политически противник Риек Мачар е от племето нуер.

Политологът Улрих Делиус не крие опасенията си, че сегашната държавна криза може бързо да обхване цялата страна. „В последните дни зачестяват съобщенията за нападения срещу представители на етносите нуер и мурле“, казва той.

Джейкъб Катиня вече е бил свидетел на подобна ескалация на насилието – след края на гражданската война, довела до независимостта на Южен Судан през 2011 година, нападенията над хора от племето мурле зачестили. Катиня е убеден, че зад тези нападения стоят представители на етносите динка и нуер, които участват в правителството на страната.

Всъщност става дума за етнически чистки

По данни на „Хюмън райтс уоч“ само за последната година провинция Джонглей – родно място на етноса мурлe – е била напусната от 85 хиляди души. Вместо да се грижат за сигурността на цивилното население, войниците от двата враждуващи етноса динка и нуер са се включили в погромите срещу хората от племето мурле, се казва в доклад на правозащитата организация. Сред избягалите е и младият Нджей Колитук, според когото трибализмът е най-големият проблем на Южен Судан.

Нджей е убеден, че неговият народ е жертва на системно етническо прочистване. „Искат да ни прогонят, за да могат да си поделят богатствата на страната. Вече избиват и хората, които изобщо нямат добитък. А това означава, че сме изправени пред съвършено различна ситуация“, убеден е Нджей Колитук.

Дойче веле

Източник: http://africa.actualno.com

Posted on 23.12.2013, in Общество and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: