Два площада – два свята


Снимка: KyivPost

Снимка: KyivPost

Няколко думи за украинския контрапротест

Те са на по-малко от миля растояние, но като че ли са в два различни свята. Откакто на 21 ноември антиправителственият протест ЕвроМайдан избухна в украинската столица Киев, привържениците на управлявщите периодично се опитват да покажат, че те също могат да привлекат обществена подкрепа

Проправителствените митинги си спечелиха прозвището „АнтиМайдан“, защото те се борят за една по-различна Украйна.
На повърхността двата поротеста имат много общо: музикални сцени, полеви кухни и огромни военни палатки, пълни с провизии. Хора, увити в знамена, се разхождат наоколо, хапват овесена каша или сърбат чай.

Когато се появят журналисти обаче, разликите започват да се открояват по-ясно.
По-голямата част от поддръжниците на ЕвроМайдана с готовност разказват историите си без страх от камери и микрофони.
Но на АнтиМайдан нещата не стоят така. Повечето хора избягват медиите и се съгласяват да говорят само неофициално, анонимно и без да бъдат записвани. Някои признават, че са дошли по нареждане на своите началници. Други признават, че са получили пари за тази работа.
Светлана Науменко и Ала Кравченко, и двете 59-годишни, са изключение. Пенсионираните учителки танцуват, хванали малки флагове на управляващата Партия на регионите на Виктор Янукович.
„Тук сме, за да подкрепим президента Янукович“, казва Науменко. „Стоим зад убежденията си, точно както хората на ЕвроМайдан стоят зад своите. За разлика от нас обаче, те са богати и могат да стоят там и да крещят“, допълва тя.

На площад „Независимост“, където се провежда ЕвроМайдан обаче няма белези на охолство. Хората толят ръцете си край варелите, използвани за импровизирани камини, точно както опонентите си, събрани пред парламента. От тяхна гледна точка обаче, именно хората от АнтиМайдан получават пари, срещу своята подкрепа за управляващата партия.
„Те са за пари на онзи митинг, корумпирани са“, убеден е Едуард Купченко, 22-годишен шофьор от Киев. Той носи каска – в случай, че жандармеристите от „Беркут“ нападнат лагера отново. „Хората трябва да протестират въз основа на убежденията си, а не за пари“, казва той.
„Не, не сме тук за пари“, категорична е Антония Мехрин, 56-годишна пенсионерка от Житомир. Тя е една от протестиращите на АнтиМайдан.

Няколко от нейните колеги обаче признават, че получават по 300 гривни (около 37 долара) на ден. „Защо да ходя на рбота като ми плащат тук“, пита един от тях, пожелал да запази анонимност. Други, те също не искат да разкриват самоличността си, се оплакват от недостиг на храна и многото боклуци, разпилени наоколо. Миризмата на алкохол също е една от отличителните особености на проправителствения протест.

Някои хора от ЕвроМайдан казват, че изпитват съчувствие към опонентите си. „Зная, че са гладни там“, казва Васил Гринив, 63-годишен пенсионер от провинцията. Редейки се на опашка за чай, Гринив разказва, че хората от другата страна на оградата са заплашвани да загубят работата си в държавните компании, ако откажат да подкрепят правителството. „Срамота е да изкараш учителите там, когато те трябва да учат нашите деца за това което се случва в държавата“.

Именно, за да разкажат на своите съграждани у домаи да се запознаят от първа ръка със събитията в Украйна, през последните седмици на ЕвроМайдан дойдоха много чуждестранни граждани.
Улияна Ситник, на 30 год., е дошла от Хамбург, Германия, на 15 декември. „Гледах протестите по телевизията и бях трогната от онова, което става в Киев“, споделя тя. Бащата на Ситник е украинец , така че за нея е трудно да остане безучастна.  „Украинците не са в ЕС, но те се борят за европейските ценности ту и сега, което е прекрасно“, добавя младата жена.

Малцината чуждестранни представители, които излизат на сцената този ден споделят същата мисъл в своите речи. Сред тях е председателят на Комисията за външни работи към Европейския парламент, елмар Брок, германската евродепутатка Ребека Хармс и американските сенатори Джон МакКейн и Кростофър Мърфи.
„Украйна ще направи Европа по-добра и Европа ще направи Украйна по-добра“, казва МакКейн на площада, който му отвръща с бурни аплодсменти.

В същото време сцената на АнтиМайдан е видимо по-различна. „Днес те ни наричат „фалшивия Майдан“, обявява зам.-председателят на Партията на регионите Йевен Балитски по микрофона. Но, скъпи приятели, помните ли как приключи техния Майдан последния път?“, пита той визирайки Оранжевата революция, народния бунт от 2004 г. „Ние ще спечелим, имаме силен президент“.
Аплодисменти няма. Няколко души придърпват знамената по-плътно около раменете си, за да се предпазят от студа.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 18.12.2013, in Общество and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: