Радиолокационната станция в Централна Русия е в бойна готовност


 © Фото: «Вести.Ru»


© Фото: «Вести.Ru»

Най-новата Радиолокационната станция (РЛС) „Контейнер”, създадена в град Ковилкино (Европейска Русия), е в бойна готовност. Тя ще позволи на руските сили за въздушно-космическа отбрана за следят на запад движението на практически всякакви летателни апарати и да регистрират изстрелванията на крилати ракети на разстояние до три хиляди километра.

Пълното радиолокационно поле в ключовите направления е гаранция за по-надеждна защита. Разпадането на Съветския съюз доведе до това, че в това поле се формираха забележими „празнини”. А именно контролът на въздушното пространство е определящ фактор в съвременната война, дори въпреки факта, че политическата вероятност от конфликт в западна посока е значително по-малка от преди 30 години. РЛС „Контейнер”, заедно със станциите „Воронеж” от Системата за предупреждаване за ракетни нападения трябва да възстановят руското радиолокационно поле.

Станцията, разработката на която започна още през в 90-те години, може да открива цели на разстояние над 3000 км и на височина до 100 километра. В същото време тя е в състояние точно да определи координатите на засечения обект. Освен това, „Контейнер” има зрителен ъгъл от 180° – това позволява да се намали броят на станциите за кръгово наблюдение и в същото време да се увеличи на плътността на радиолокационно поле на чрез припокриване на полето на наблюдение.

Комплексът се състои от голям брой кули с антени, поставени върху тях, както и от няколко модула с апаратура за обработка на сигнали. Важно предимство на станцията са нейните икономически характеристики – радарът се монтира от готови заводски модули, което драстично опростява и намалява разходите за неговото строителство.

Втора станция „Контейнер” ще бъде построена в Далечния изток. До 2020 г. ще бъда пуснати в експлоатация, според различни оценки, до шест такива РЛС. В съчетание с радара „Воронеж” те ще осигурят пълно покритие на периметъра на руските граници. Това ще позволи да се откриват както изстрелвания на балистични ракети, така и полети на авиацията, включително самолети и безпилотни самолети, и крилати ракети, включително и труднозабележими.

Иля Крамник
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 17.12.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: