Швеция предоставяла информация на САЩ за руските лидери


Снимка: Преса

Снимка: Преса

Шведската разузнавателна агенция (FRA) била „водещ партньор“ на АНС в наблюдението на телекомния и интернет трафик в Русия

Швеция е предоставяла на САЩ „уникална“ разузнавателна информация за руските лидери, сочат нови документи, разкрити от Едуард Сноудън и оповестени от шведската държавна телевизия SVT.

Документите показват, че Агенцията за Национална сигурност на САЩ гледа на Шведската разузнавателна агенция (FRA) като на „водещ партньор“ в наблюдението на телекомния и интернет трафик, особено от Русия.

„FRA предостави на АНС… уникален сбор от високоприоритетни руски цели като лидерите, вътрешната политика“, показва документ, датиран от 18 април 2013 г. и предоставен на SVT от американския журналист Глен Грийнуолд, който публикувал подробности по редица документи от АНС, разкрити от Сноудън.

Друг документ подчертава забележителния достъп на Швеция до комуникационната мрежа на Русия благодарение на документи, преминали през шведска територия.

Говорителят на FRA Фредрик Уолин отказа да потвърди, че Швеция е шпионирала руските лидери и заяви, че твърдението, че страната има ръководна роля е много ласкателно.

Шведският министър на отбраната Карин Енстрьом заяви пред SVT, че не е изненадана от сътрудничеството на страната с други разузнавателни служби.

„Швеция изгражда сигурността си с други страни. Но с кои страни и какви методи използваме не е публична информация“, заяви министърката.

По-рано тази година британският журналист Дънкан Кембъл разкри, че Швеция е най-големият партньор на британската разузнавателна служба извън англоговорящия свят.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 06.12.2013, in Национална сигурност and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: