Министърът на външните работи на Либия: Ценим отношенията си с Русия


 Мохамед Абделазиз. Фото: "Гласът на Русия"


Мохамед Абделазиз. Фото: „Гласът на Русия“

Тези дни руският посланик Иван Молотков каза, че до края на годината за Либия ще замине „челна група”, която ще се заеме с въпроса за завръщането на посолството на Русия. Дипломатите напуснаха Триполи през октомври, когато в либийската столица имаше сблъсъци между различни въоръжени групировки.

Министърът на външните работи на Либия Мохамед Абделазиз в специално интервю за „Гласът на Русия“ изрази надежда, че руското посолство ще поднови работата си в Триполи колкото се може по-скоро:

– Решението за напускане на посолството беше прието през октомври от посланика на Русия. От името на правителството на Либия веднага бяхме изразили готовност да гарантираме безопасност на руските дипломати, да засилим охраната, да прехвърлим сътрудниците в един от добре охраняваните хотели. Това се предполагаше като временна мярка – до момента, когато положението се успокои. Но руският посланик в Либия все пак изрази пожелание за заминаване със сътрудниците си в Тунис. Сега провеждаме интензивни консултации по въпроса за завръщането на посолството в Либия. Съобщено ни е, че е взето решението за завръщане, но не в самата сграда на посолството, а в един от охраняваните хотели. На свой ред ние сме напълно готови за приемем руското посолство в Либия. Ценим отношенията си с Русия и това, което стана, не бива да окаже влияние върху тези отношения.

КОРЕСПОНДЕНТ: Чувства се, че искате руското посолство да се върне. По каква причина?

Мохамед Абделазиз: Защото сблъсъците между няколко въоръжени либийски групировки, станали повод на заминаването на посолството, не бяха показателни. Положението отдавна се успокои, а необходимостта от развитие на отношенията между Русия и Либия си остава.

КОРЕСПОНДЕНТ: През септември по време на посещението в Москва Вие казахте, че в скоро време двамата руснаци, намиращи се в либийския затвор от 2011 година, ще се върнат в родината.

Мохамед Абделазиз: Либия проявява пълна готовност за преговори с Русия по въпроса за сключване на споразумение, което да даде възможност на затворниците да се върнат в родината. Надяваме се, че ще подновим тези преговори веднага, щом руското посолство се върне в Триполи.

КОРЕСПОНДЕНТ: Как преценявате усилията на Русия за свикване на мирната конференция по конфликта в Сирия?

Мохамед Абделазиз: Мога да се изкажа не само като министър на външните работи на Либия, но и от името на „Лигата на арабските държави“: до март 2014 Либия е председателка на Съвета на министрите на тази общоарабска организация. Ние приветстваме идеята за свикване на конференцията по Сирия в Женева и се обявяваме решението на този конфликт да е мирно и политическо.

Елена Супонина
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 06.12.2013, in Международна политика and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: