ЦРУ и Пентагонът са против строителството на станции на ГЛОНАСС в САЩ


GPS&GLONASS

Системи GPS и ГЛОНАСС

ЦРУ и Пентагонът се опитват да убедят Държавния департамент на САЩ да не дава на Роскосмос разрешение за строителство на американска територия на няколко измервателни станции за системата ГЛОНАСС поради опасения, че те може да бъдат използвани за в военни цели, пише изданието New York Times.

По данни на изданието, в американските специални служби и в Пентагона се страхуват, че ако Държавният департамент  разреши да се разположат станции на ГЛОНАСС, то Русия ще получи „плацдарм на американска територия, който значително ще увеличи точността на руските управляеми ракети“. Освен това те предполагат, че станциите може да бъдат  използвани за разузнавателна дейност непосредствено от територията на САЩ. Поради тези подозрения Белият дом отсрочи приемането на окончателно решение по въпроса за разполагането на станциите, докато Русия не предостави допълнителни данни, а американските служби не стигнат до обща позиция, съобщили за изданието анонимни източници в Държавния департамент  и администрацията на президента.

„Аз бих искал да разбера защо САЩ трябва да са  заинтересувани в поощряването на такъв конкурент на GPS, като руската система ГЛОНАСС, когато използването на GPS в целия свят представлява очевидно предимство за САЩ в много отношения“, — каза членът на камарата на  представителите в Конгреса Майк Роджърс, който поискал по-рано от Пентагона оценка на последствията от разполагането на руските станции за националната сигурност на САЩ.

Русия изпрати запитване в САЩ за строителството на  станции от системата ГЛОНАСС през май 2012 година, заяви официалната представителка на Държавния департамент Мари Харф. През октомври миналата година Виталий Давидов, тогава заемащ длъжността  заместник ръководител на Роскосмос, заявяваше, че ведомството планира да разположи в САЩ осем станции. Той подчертаваше също, че на територията на Русия действат  19 измервателни станции на американската система GPS. Руската и американската страна проведоха няколко срещи по този въпрос, на които американците искаха допълнителна информация за проекта. Последната такава среща се проведе на 25 април, каза Харф.

Глобалната навигационна спътникова система (ГЛОНАСС) представлява руски аналог на американската Система за глобално позициониране (GPS) и позволява да се определя местоположението и скоростта на движение на сухопътни, морски и въздушни обекти с точност до 1 метър. Развръщането на ГЛОНАСС започна през октомври 1982 година. Първият спътник за ГЛОНАСС беше изведен от Съветския съюз в орбита на 12 октомври 1982 година. На 24 септември 1993 година системата беше официално приета в експлоатация.

Първото руско устройство, поддържащо системата ГЛОНАСС, по данни на портала на Единната национална диспечерска система, е произведеният през 2011 година смартфон МТС 945. През същата година чипсетите на Qualcomm MDM6610, които поддържат работа и със сигналите на руската система ГЛОНАСС, и на американската GPS, бяха монтирани в телефоните iPhone 4S. След американците обявиха готовност да добавят ГЛОНАСС в своите смартфони и от финската компания Nokia. Освен това системата се поддържа и от други производители: Motorola снабдява с нея своя модел Droid RAZR, а Samsung наведнъж няколко — Wave 3, Omnia W, и Galaxy Note.

Източник: РИА Новости

Posted on 02.12.2013, in Наука и технологии and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: