Обстрелът на руското посолство в Дамаск е приравнено към терористичен акт


 © Скрийншот: YouTube


© Скрийншот: YouTube

Обстрелът на посолството на Русия в Дамаск е терористичен акт, заявиха в ООН. Членовете на Съвета за сигурност напомниха за принципа на неприкосновеност на дипломатическите мисии и призовали виновните да бъдат привлечени под отговорност. В официално заявление на Държавния департамент на САЩ също се осъждат „всякакви нападения срещу лица и обекти, защитени от международното право”.

Днес руското посолство в Дамаск продължава работата си в обичаен режим. Наистина, наложи се мерките за сигурност да бъдат засилени. В резултат от минохвъргачния обстрел загина един сириец, девет души бяха ранени. Сред пострадалите няма граждани на Русия. В четвърг, на 28 ноември, на територията на руското посолство беше взривена мина. Втори изстрел изгърмя в непосредствена близост

Опасявайки се, че правителството на Сирия не е способно да осигури на посолствата необходимата сигурност, много страни, такива като Франция, Холандия и редица арабски държави, още миналато година отзоваха своите дипломатически представителства. Правителството на страната прави всичко възможно за да осигури безопасност за мирните жители и дипломатическите мисии, заяви експертът Сергей Серьогичев. Той смята, че за абсолютна сигурност трябва да се унищожат терористичните групировки в предгаридята на Дамаск:

– Трябва да се прочистят предградията. А това е опасно за мирното население, защото терористите се прикриват зад тях. Правителството на Башар Асад и военните се стараят да действат така, че да бъдат избегнати жертви сред населението. Това е много актуално в контекста на унищожението на химическото оръжие за да не се дават на опозицията поводи да упрекнат правителството в това, че то унищожава мирно население.

Както подчертават експерти, в същото време сирийските власти провеждат успешни операции по унищожение на бойците от опозицията. А такива акции, като обстрела на руското посолство, са неизбежен резултат от това противопоставяне, е убеден ориенталистът Борис Долгов:

– Преди всичко целта и да се привлече вниманието. Това е предназначено за психологически ефект: да се заплашат посолствата и да се даде сигнал на руснаците, че подкрепата на мирното уреждане получава такава „оценка” от страна на антиправителствените въоръжени групировки. Без съмнение, това е предназначено за общественото мнение.

Експертът подчерта, че терористичният акт най-вероятно е бил извършен от радикални ислямисти от антиправителствени групировки.

Руското дипломатическо представителство в Сирия вече неведнъж е било обект на нападения. Само през тази година то два пъти беше подложено на гранатохвъргачен обстрел. На 4 юни на територията на посолството паднаха четири снаряда. Тогава бяха ранени сътрудници на правозащитните органи. На 22 септември мина се взриви на територията на посолството. Трима сътрудници бяха ранени.

Меннията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Мария Балябина
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 30.11.2013, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: