„Източното партньорство” се опитва да „спаси лицето си”


 © Колаж: «Гласът на Русия»


© Колаж: «Гласът на Русия»

Във Вилнюс върви към своя край първият ден от срещата на върха на „Източното партньорство”. За да спасят събитието от провал, литовските власти трябваше спешно да променят дневния ред. Вместо подписването на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, централно място на срещата заеха отмяната на визовия режим за гражданите на Молдова и подписването на споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС.

Очакванията от срещата засега не се оправдават. Поради факта, че Украйна отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, в програмите раздадени на журналистите, първа точка беше не европейската интеграция на Украйна, а „установяването на по-тесни отношения между ЕС и постсъветските страни от Източна Европа”. Това включва опростяване на визовия режим с Азербайджан и подписване на споразумение за асоцииране на Грузия и Молдова с ЕС, както и Договор за свободна търговия. А също така споразумение за рамково участие на Грузия в операциите на ЕС по решаването на кризите и подписването на споразумение за общо въздушно пространство с Украйна.

В същото време, представители на ЕС заявиха: „Предложенията за Украйна все още са на масата”. Дали те ще останат да лежат там или Киев все пак ще промени мнението си, ще стане ясно след срещата на президента Виктор Янукович с делегатите на ЕС.

Така, в центъра на събитията се оказаха Кишинев и Тбилиси. Европейската комисия официално предложи да отмени визовия режим за гражданите на Молдова. Това се отнася за краткосрочните пътувания в Шенгенското пространство. A Грузия подписа споразумение за асоцииране с ЕС в Министерството на външните работи на Литва.

Местните полицаи и пожарникари смятат да помрачат и без това лошото настроение на литовските власти. По време на тържествения прием на срещата те ще се съберат край Двореца на владетелите и ще проведат протестна акция. Служителите са недоволни от това, че не са получили обещаните компенсации след намаляването на заплатите им по време на кризата.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Ксения Мелникова
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru
Реклами

Posted on 30.11.2013, in Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: