Децата на Сирия


Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Ако не действаме бързо, едно поколение от невинни ще бъде пожертвано заради тази ужасна война“, предупреди Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш при представянето на първото цялостно изследване за сирийските деца след началото на конфликта

Те са половината от 2,2 милиона регистрирани сирийски бежанци в региона: едно цяло поколение травмирани и лишени от образование сирийски деца, предупреждава ООН в доклад, публикуван в петък.

„Ако не действаме бързо, едно поколение от невинни ще бъде пожертвано заради тази ужасна война“, предупреди Върховният комисар на ООН (ВКБООН) за бежанците Антониу Гутериш при представянето на първото цялостно изследване, проведено от ВКБООН за сирийските деца след началото на конфликта, който започна през март 2011 година. „Светът трябва да действа, за да спаси от катастрофата едно поколение травмирани, изолирани и потопени в страдания“, от своя страна, предупреди пратеничката на Върховния комисар на ООН за бежанците Анджелина Джоли.

Според доклада около 294 300 сирийски деца са намерили убежище в Турция, 385 000 са в Ливан, 291 200 в Йордания, 77 120 в Ирак , 56 150 в Египет и повече от 7600 в страни в северната част на Африка. Повече от 3700 от тях са без придружител или разделени от родителите си. Повече от 70 000 сирийски бежански семейства живеят без бащата.

Авторите на изследването, които са успели да разговарят само с деца в Йордания и Ливан, заявиха, че са получили информация за млади момчета, обучени да воюват и подготвяни да бъдат вкарани като войници в Сирия. Освен това те са установили, че много бежански семейства нямат финансови средства и изпращат децата си да работят, за да се осигури тяхното оцеляване. В Йордания и Ливан изследователите са открили, че децата , повечето едва на седемгодишна възраст, работят дълги часове срещу мизерно заплащане, често при опасни условия.

В лагера Заатари в Йордания, повечето от 680-те фирми използват деца. Според проучване, проведено в единадесет от дванадесетте провинции на Йордания, показва, че почти всяко второ бежанско домакинство оцелява изцяло или отчасти благодарение на парите, които заработват децата.

В резултат на това мнозинството от сирийските деца на бежанци не ходят на училище. Повече от половината от сирийските деца в училищна възраст, живеещи в Йордания, не влизат в клас. В Ливан около 200 хил. сирийски деца, достатъчно пораснали, за да бъдат обучавани в училище, могат да останат без образование до края на 2013 година.

Друг обезпокоителен факт е броят на бебетата, родени в изгнание без удостоверение за раждане, който все още е основен документ за предотвратяване на липсата на гражданство .

След почти 1000 дни конфликт, който отне живота на повече от 120 000 души, ВКБООН призова международната общност да подкрепи съседните страни на Сирия да запазят границите си отворени и да подобрят условията за бежанците. Гутериш поискаха също и други страни да предлагат повече места за презаселване и допускане на хуманитарни основания за бежански семейства с тежко ранени деца и тези, които са несигурни.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 30.11.2013, in Общество and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: