България и Гърция ще търсят общ подход към бежанците


Снимка: Преса

Снимка: Преса

За това се договориха президентът Росен Плевнелиев и гръцкият министър-председател Андонис Самарас във Вилнюс

България и Гърция ще работят заедно в рамките на Европейския съюз за приемането на общ европейски подход по отношение на бежанската вълна от Близкия изток и Северна Африка.

За това се договориха президентът Росен Плевнелиев и гръцкият министър-председател Андонис Самарас на среща във Вилнюс, Литва.

Двамата участват в Срещата на върха на ЕС по Източното партньорство, която се провежда в литовската столица, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев и Андонис Самарас са категорични за необходимостта от европейска солидарност за справяне с проблемите, породени от засиления миграционен натиск.

Премиерът Самарас коментира, че темата с бежанската вълна ще бъде сред водещите въпроси, които Гърция ще постави в дневния ред на ЕС през първите 6 месеца на 2014 г., в рамките на своето председателство на Съюза.

Очаква се през декември Европейският съвет да обсъди предложенията на сформираната от Брюксел работна група за анализ на ситуацията.

Във фокуса на гръцкото председателство през първото полугодие на 2014 г. ще бъде също така развитието на региона на Югоизточна Европа и европейската интеграция на страните от Западните Балкани, стана ясно още по време на срещата между държавния глава и гръцкия министър-председател.

Плевнелиев ще участва днес в церемония по подписването на Споразумение между ЕС и Азербайджан за облекчаване на визовия режим и Рамков договор между ЕС и Грузия за участие на страната в операциите на Съюза за управление на кризи.

В присъствието на държавните и правителствените ръководители от ЕС ще бъдат парафирани и две споразумения за асоцииране на Грузия и Молдова с ЕС, Европейската общност за атомна енергия и нейните страни членки.

В делегацията, водена от държавния ни глава, е министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 30.11.2013, in Балканите and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Това, че във фокуса на гръцкото председателство през първото полугодие на 2014 г. ще бъде също така развитието на региона на Югоизточна Европа и европейската интеграция на страните от Западните Балкани, стана ясно още по време на срещата между държавния глава и гръцкия министър-председател, показва че не спират да действат.Не спират да действат от към своето оправяне и да бъдат както преди.Докато при нас никой нищо не прави, правителството си ходи на разни екзотични почивки и това си е.Благодаря за статията често ви посещавам и дано пак да ни пишете.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: