Украйнски учен е бащата на електромагнитния катапулт на китайските самолетоносачи?


 Фото: ru.wikipedia.org


Фото: ru.wikipedia.org

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е повдигнала обвинения срещу професора от Харковския национален университет Владимир Чумаков. Чумаков е обвинен в разкриване на секретна информация, свързана с конструкцията на електромагнитните ускорители – релсотрони, както и в предаване на материали, свързани с тяхната конструкция на съвместна китайско -украинска компания. В момента в Харков се провежда съдебен процес над учения, който е обвинен в държавна измяна.

Релсотроните са електродинамични ускорители, които могат да послужат като прототип за оръжието на бъдещето – електромагнитни оръжия. Те ви позволяват на снарадите да развиват скорости, непостижими за традиционните оръжия, които използват енергията на барута. По думите на Чумаков, той се занимава с релсотроните от 2005 г.

През 2008 г. към него се е обърнал бившият му студент Алексей Руд, който му е предложил да развива разработките на Чумаков в чужбина. Ученият се съгласил. Руд го свързал с китайско-украинската компания „Top Science Ukraine” . През 2009 г. Чумаков им предоставил материали за своята работа.

Но, според СБУ, Чумаков е дал на „Top Science Ukraine” не само своите разработки, но и секретните материали, основани на разработките на други украински учени, направени през 90-те години. Властите обвиняват Чумаков в предаване на прогресивни военни технологии на китайците и подкопаване на националната сигурност.

Влиянието на предадените технологии за сигурност на Украйна е спорно. В обозримо бъдеще, едва ли може да се очаква появата на серийно производство на бойни електромагнитни оръжия. Но технологията на електродинамичния ускорител вече има практическо приложение. На тази технология са базирани електромагнитните катапулти за самолетоносачите. Те трябва да заменят по-сложните, по-тежки и по-малко ефективни парни катапулти.

Доскоро, единствената страна, способна да произвежда електромагнитни катапулти, беше САЩ. Наземните изпитания на тази системата се проведоха през 2010 г., като те трябва да бъдат монтирани на най-новите самолетоносачи от типа „Джералд Форд”. Втората страна в света, където се работи по тези катапулти, е Китай . В началото на 2012 г. стана известно, за успехите на тяхната разработка и награждаването на конструкторската група, работеща по катапултите.

Ако обвиненията са верни, и ако разработките на Чумаков са изиграли съществена роля за успеха на китайската програма, то за Украйна това е огромна пропусната печалба. Вероятно, свързвайки се с конкретен учен, китайците за нищожни пари са успели да се снабдят с изключително важна технология, която открива нови перспективи за тяхната програма за самолетоносачи.

Василий Кашин
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru
Реклами

Posted on 29.11.2013, in Общество and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: