Украйна я мъкнат на европейския Титаник


 © Фото: «Гласът на Столицата»


© Фото: «Гласът на Столицата»

Днешното положение около Украйна е резултат от двадесет години интензивно „промиване на мозъци”. От една страна, след разпадането на СССР в Украйна израсна поколение избиратели, които вярват, че Европейският съюз е благотворителна организация, а европейските политици са вълшебници, които с един жест на ръката са способни да превърнат Украйна в Прованс. От друга страна, появиха се поколение европейски политици, които вярват, че в името на щастието да се докоснеш до „великия проект за обединяване на Европа” може да се жертва всичко. При това всяко искане на конкретна икономическа помощ се разглежда от тях като наглост.

Ако се отхвърлят емоциите, то лайтмотивът на реакцията на европейските политици на решението на президента Виктор Янукович да не подписва договора за асоциацията може да се резюмира като „Не смейте да смятате парите!”. Ръководството на Украйна го обвиняват в меркантилизъм, като намекват за някакви „икономически изгоди” от асоциацията, но никой при това не предлага на Украйна пари за модернизиране на икономиката.

Тук е уместно да си спомним опита на Източна Европа. След нейното интегриране в Европейския съюз евтините и достъпни потребителски кредити, отделени от западноевропейски банки, временно намалиха отрицателния ефект от разпадането на реалния сектор на икономиката, което предизвика у жителите на Източна Европа еуфория от „икономическите успехи на сътрудничеството с Европейския съюз”. А сега дойде изтрезняването: старите заводи са разрушени, инфраструктурата загнива, а секторът на услугите, обслужвал „кредитното търсене”, не е способен да осигури растеж. „Икономическото чудо” свърши.

Характерна е реакцията на обикновените потребители на социалните мрежи в Румъния на решенето на Виктор Янукович. Значителна част от тях завиждат на украинците и съжаляват, че в Румъния не се намериха политици,способни да оценят последиците от сближаването с Европейския съюз преди това сближаване да започне. Оценките на европейските политици, ориентирани към „вътрешна употреба”, се различават силно от заявленията на „евроинтеграторите”. Съветникът на президента на Румъния по националната сигурност Юлиан Фота в интервю за местната преса заяви, че „Брюксел е откъснат от реалността и се сблъсква със сериозни последици на своята неспособност да мисли стратегически. Европейският съюз престава да бъде нещо значително в Източна Европа”. Нежеланието на Брюксел да помага с пари на своите верни източноевропейски васали кара дори най-верните и предани да търсят финанси настрана. На мястото на Европейския съюз в Европа идват Китай и Русия, но политиците на русофобските режими на Полша, Прибалтика и Швеция правят всичко възможно Украйна да остане изолирана от този общоевропейски процес.

Европейските русофоби търпят цяла серия поражения. Освен „завоя” на Украйна, през последните седмици започна прокарването на „Южен поток“ в Сърбия и са подписани документите за присъединяването към него на Турция, но най-болезнено събитие стана срещата на високо равнище Китай-Източна Европа, състояла се в Букурещ. Желанието на Китай да се договаря по въпроса за инвестиции с източноевропейски страни без участието на Брюксел предизвика там пристъп на ярост. Еврокомисията разпрати по канцелариите на 15 страни-участнички две окръжни писма, в които в ултимативна форма забрани подписването с Китай на сепаративни споразумения. Резултат нямаше – страните от Източна Европа подписаха рекорден брой споразумения, и редица политици използваха този случай за да покажат на Брюксел, че разговорите за някакви си европейски ценности никога не заменят реалните пари.

В деня, когато на „евромайдана” привържениците на асоциацията с Европейския съюз викаха „Украйна – Европа!” и развяваха знамена на Европейския съюз, от залата на румънския парламент изнесоха знамената на Европейския съюз и ги смениха с тези на Китай – за да направят удоволствие на китайския премиер, който донесе в Букурещ живи пари, а не обещание за „сладък живот в европейското семейство”.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Валентин Мъндрешеску
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 29.11.2013, in Икономика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: