На Саудитска Арабия й кроят „наказателен член за разстрел”?


pakistan-nuclear-rocket

Набиращият обороти публичен конфликт между Саудитска Арабия и западните държави внезапно придоби нови форми. Този път на монархията й беше предявено обвинение в желание да се сдобие с ядрено оръжие. На 7 ноември британският вестник „Гардиън” публикува новината за това, че Саудитска Арабия, както се твърди, има намерение да придобие от Пакистан готови балистични ракети със средна далекобойност с ядрени заряди. Желанието да има оръжие за масово поразяване е твърде сериозно обвинение, което не веднъж се е превръщало в причина за реални войни.

В статията се твърди, че Саудитска Арабия някога е финансирала създаването на ядрения потенциал на Пакистан и днес разчита, че ще успее да получи част от бойните глави и средства за доставка. В действителност слуховете за възможното придобиване от монархията на ядрени оръжия се появи още през 2009 г., когато властите в кралството предупредиха, че няма да търпят наличието им само у Иран.

Освен това изданието публикува снимки на пусковите установки на вече съществуващи балистични ракети, разположени на 300 км. от Ал-Рияд. По думите на изданието разположените там ракети също теоретично могат да носят ядрен заряд. Кралството беше принудено да се оправдава, като напомни, в частност, че Саудитска Арабия е подписала договор за неразпространение на ядрено оръжие.

Охлаждането между Саудитска Арабия и САЩ отдавна вече не е новина. В частност, свалянето на Саддам Хюсеин, който далеч не беше приятел на монархията, но пък беше сунит, се превърна в удар по Саудитска Арабия и ролята й на покровител на сунитската умма.

В последно време в световните средства за масова информация широко беше осветен демарша на Саудитска Арабия, която се отказа от мястото си в Съвета по безопасност на ООН и която заяви самостоятелната си подкрепа за някои групировки на въстаниците в Сирия въпреки позицията на САЩ.

Впрочем, инициаторът на новото влошаване на отношенията беше именно Запада. Той редовно засилва натиска си върху монархията чрез привичните „правозащитни механизми”. Под натиска на САЩ още през 2011 г. крал Абдалла обяви разширяването на политическите права на жените, включително възможността им да избират и да бъдат избирани в общински избори, както и да бъдат назначавани в консултативния съвет Шура – най-влиятелният политически орган. Саудитска Арабия дори позволи на жените си да участват в Олимпийските игри – за първи път през цялата й история. Но критиката все се засилваше.

През октомври правозащитната организация Amnesty International изведнъж откри, че властите в монархията продължават да се борят с опозицията чрез „произволни арести и задържания, несправедливи съдилища, изтезания и други видове жестоко отношение”.

Политическият натиск върху монархията от страна на САЩ постоянно нараства. САЩ постоянно изисква от СА борба с Ал Кайда и други терористични групи, което поставя „покровителя на сунитите” в двусмислено положение. При това кралството е обезпокоено от това, че Израел – регионалният съперник на монархията – вече има ядрено оръжие. Но САЩ си затварят очите за това и изобщо не искат да обсъждат темата. На рязка критика от Запада беше подложено участието на СА в потушаването на въстанието в Бахрейн. В последно време натискът на САЩ върху военните, свалили египетския президент Мохамад Мурси, и преговорите между Запада и Иран още повече засилиха раздразнението на Саудитска Арабия.

Понякога се създава впечатление, че Западът подготвя монархията за рязък демарш, за някакъв нов „Пърл Харбър”. Саудитска Арабия е най-богатата държава, имаща глобални интереси, чийто елит е частично интегриран в елита на Запада. Но парите са си пари, а страната няма достатъчно собствени военни или политически ресурси за защита на интересите си.

Досега най-силната страна на Саудитска Арабия беше наличието на най-големите в света запаси от нефт, които представляват 25 % от откритите световни запаси. Но днес САЩ постепенно се отървават от вноса на енергийни носители благодарение на революцията в областта на шифтовия нефт и газ. Голямата взаимна независимост разкрива пред двете страни и за целия свят нови политически перспективи.

Автор: Сергей Исрапилов

Източник: http://www.anna-news.info

Posted on 29.11.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: