Победа за Меркел


Снимка: АФП

Снимка: АФП

В сряда консерваторите и социалдемократите в Германия успяха да сключат коалиционно споразумение, два месеца след парламентарните избори.

Споразумението бе обявено в ранните часове след 17-часови разговори. То обаче трябва да бъде одобрено от членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по време на референдум в началото на декември, чийто резултат е несигурен.

Ако вотът даде зелена светлина, Меркел може да бъде избрана за канцлер на 17 декември и да оглави „широка коалиция” по време на третия си 4-годишен мандат.

Договорът, който сключиха консервативният блок ХДС/ХСС и ГСДП, представлява „пакет с мерки, които можем да представим на нашите членове и на които можем да кажем „да”, заяви генералният секретар на социалдемократите Андреа Налес.

По време на преговорите Меркел направи множество големи отстъпки. Налес приветства своя лагер за това, че от 2015 година в страната ще има минимална заплата от 8,50 евро на час въпреки демонстрираната от канцлера враждебност, която развя заплаха за закриването на работни места. Въпреки това, минималното възнаграждение ще бъде прилагано във всички сектори едва от 2017 година, а много условия, които може да ограничат обхвата й, трябва да бъдат изяснени.

За социалдемократите тази мярка бе основно условие за сключването на всяко бъдещо споразумение. Минималната заплата ще бъде новост за Германия и трябва да подобри покупателната способност на милиони хора. Тя отговаря донякъде и на призивите на германските партньори за засилване на динамиката на германския вътрешен пазар, което ще допринесе за световния икономически растеж.

След повече от месец на преговори, социалдемократите могат да се похвалят и с това, че постигнаха план за увеличаване на пенсиите при ниските заплати, както и възможността за пенсиониране на 63 години вместо на 67 години за служителите, които са работили 45 години.

Всички социални мерки и инвестиции, предвидени в споразумението, ще струват 23 милиарда евро до 2017 година и ще бъдат финансирани без увеличаване на данъците, нито преразглеждане на целта за намаляване на публичния дълг.

„Полученият резултат е добър за нашата страна, той носи отпечатъка на християндемократите”, заяви генералният секретар на ХДС, подчертавайки, че данъците няма да бъдат увеличени, противно на това, което искаха социалдемократите.

От своя страна, ГСДП получи победа по едно от основните си социални изисквания – двойната националност за децата на чужденци, които са родени в Германия.

„Има един победител и това е Меркел. Тя получи широка коалиция”, смята Геро Нойгебауер, политолог в свободния университет в Берлин. „ГСДП сигурно се притеснява дали ще може да убеди членовете си, че резултатът отговаря на техните надежди”, въпреки че според него партията „е получила повече отстъпки, тъй като е искала повече”.

Социалдемократите предвиждат да се консултират със своите 470 хиляди членове между 6 и 12 декември и да обяви резултатите преди 15 декември, тоест два дни преди датата, на която трябва да бъде преизбрана Меркел за канцлер.

Перспективата за управление с консерваторите обаче не поражда ни най-малък ентусиазъм в партията, която все още носи белезите от реформите на социалната държава, които бяха проведени преди 10 години от Герхард Шрьодер и които накърниха трайно „социалния” образ на партията.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Реклами

Posted on 28.11.2013, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: