Как нацист станал губернатор на „партизански край”


Мариан Котлеба. Фото: EPA

Мариан Котлеба. Фото: EPA

От Словакия е получена шокираща новина. По резултатите от изборите, губернатор на Банско-бистрицкия край станал ръководителят на ултранационалистическата партия „Наша Словакия” Мариан Котбела.

Новината порази не само европейските страни, съседна Чехия, но и самата Словакия. Премиерът Роберт Фицо просто се отказа да я коментира, отбелязвайки само, че тази победа по никакъв начин не е свързана с ръста на националистическите настроения в региона. Да, как е могло това да се случи в бившия партизански край, който в 1944 година се вдигна против фашистите? И именно тук, в сърцето на антифашистката съпротива побеждава човек, откровено симпатизиращ на нацистка Германия. В това, че откровен нацист станал губернатор, не вижда нищо удивително професорът от Братиславския университет Владимир Бачишин:

– В нас Мариан Котлеба е отдавна известен. Много години той с привържениците си маршируваха пред гроба на Йозеф Тисо, президент на Словашката република, с чиято помощ фактически беше извършена окупацията на страната. Маршируваха ултрадесните в униформа, много напомняща на нацистката. На тях гледат като на някакъв фолклор. Човеконенавистническите изказвания на този, с позволение ще кажа политик, широко се публикуват. А онова, което той говори за ромите, има всички признаци на расова нетърпимост. Според словашките закони такава риторика строго се преследва. Но през всичките тези години нито едни политик, нито една партия не е предявила съдебен иск против него. В противен случай Котлеба и привържениците му отдавна да са били в затвора.

Втората причина на скандалната победа на неонациста -това е много ниското участие в тези избори – около 20%. На него му били достатъчни 10-12% от гласовете на почитателите за да победи. Разбира се, винаги има и по-дълбоки причини, обясняващи феномена на гласуването за ултрадесните. В нашия случай това е невероятно високото равнище на безработните в отделни райони на Банско-бистрицкия край – до 25%. При това аз посочвам официално регистрираните безработни.

Как при новия губернатор ще функционира Банско-бистрицкия край?

– В местния парламент са представени нормални политически партии. Пан Котлеба няма да може нищо да предприеме без одобрението на законодателната власт. Това е така, но лично аз смятам избирането му за губернатор като „позор на Банска Бистрица”.

След избирането му на високия пост, новият губернатор заявил, че има намерение да приложи програмата на своята партия на практика в Банско-бистрицкия край.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Гаяне Ханова
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru
Реклами

Posted on 28.11.2013, in Национална сигурност and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: