Иран по пътя на Северна Корея


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Републиканските противници на сделката в американския Конгрес предупреждават, че Техеран върви по добре познатите стъпки на Пхенян

Критиците на сделката за ограничаването на ядрената програма на Иран смятат, че се повтарят грешките от преговорите със Северна Корея. Анализатори обаче твърдят, че е малко вероятно Техеран да последва примера на Пхенян с нарушените обещания за ядрена бомба. Съгласно споразумението от Женева, Иран приема да замрази ядрените си мощности за шест месеца в замяна на ограничени компенсации.

Републиканските противници на сделката в американския Конгрес предупреждават, че Техеран върви по добре познатите стъпки на Пхенян като си печели време и финансови средства с празни обещания, довели до първия ядрен опит на Северна Корея през 2006 г. Има две прилики между Иран и Северна Корея в отношенията с Ирак по времето на „Оста на злото“ президента Джордж Буш младши.

Макар и в различна степен, това са автократични, дипломатически изолирани, обременени със санкции народи с обща история на дългогодишната вражда със САЩ и желанието им за ядрена програма. В случая със Северна Корея, редица споразумения за помощ срещу спиране на ядрената програма се разпаднаха в последните 20 години. Пхенян открито разполага оръжия на всички фронтове и проведе трети ядрен опит през февруари тази година.

Много анализатори смятат, че предположенията, че Иран със сигурност ще тръгне по този път премахват ключови, социални, структурни и геополитически различия. Съществената разлика за Стефан Хагард, експерт по Северна Корея в Калифорнийския университет, е „видимият обрат“ в управлението на Иран-изборите през юни, на които Рохани бе избран за президент. Умерената репутация на Рохани и желанието му за движение от конфронтация към ангажираност, оправда риска от преговори с Техеран.

„Нищо подобно не се забелязва в Северна Корея“ добавя той. От идването на младия Ким Чен-Ун на власт през декември 2011 г. Северна Корея се заяви като ядрена страна в конституцията си и гласува, че никога няма да се съгласи да унищожи ядрените си оръжия.

Източник: http://pressadaily.bg

Реклами

Posted on 28.11.2013, in Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: