Интернет като аналог на наркотиците


Интернет като аналог на наркотиците Ако имате възможност за излизане в глобалната мрежа, рано или късно ще се паднете в нейните мрежи, както и двата милиарда ваши предшественици.

„Гласът на Русия“ заедно с психолога Ирина Лукянова се опита да изясни, как да не се падне във виртуалните капани, хитро и любовно сложени за нас в Интернет:

– Следва да се различават два начина за ползване на Интернет. Първият е Интернет за работа. Тук, като правило, проблеми не възникват. Ние ползваме мрежата ясно и за работа. Но с Интернет за лични нужди и развлечения възникват проблеми. Моите пациенти често ми се оплакват, че пилеят сума ти време и пари за развлекателни ресурси. Особено много за играчки в мобилните телефони.

Това не е за учудване, защото игрите в началото можеха да се качват абсолютно безплатно. Но не всичко е толкова просто, казва Ирина Лукянова и предупреждава за следното:

– Вие си играете, весело ви е и ви е добре. Времето лети незабелязано. И така силно се въвличате в играта, че вече не можете да спрете. Иска ви се още и още, но колкото повече затъвате във виртуалния свят, толкова повече искате да получите от него. Т.е. практически това е аналог на наркотиците.

Вие и сами няма да забележите, как скоро ще започнете да харчите половината заплата за купуване на виртуално оръжие, което ще ви помогне да победите в поредната онлайн-битка. Хазартът не ви дава възможност да спрете самостоятелно, значи е дошло времето да се обърнете към специалист:

– Безусловно, най-добре ще е изобщо да не започвате. Но кой от нас се вслушва в тези съвети? И затова, ако вече сте се паднали на куката и сте започнали играта, тогава не си струва да купувате някакви допълнителни услуги или бонуси, защото това само по-силно ще ви потопи във виртуалния свят. Ограничавайте времето за намиране в игралното пространство максимум до един час. Ако това е сложно да се направи самостоятелно, помолете близките да ви помогнат. Но ще е по-добре, ако си намерите някое друго хоби, искащо много подготовка и внимание. Например, танци, бойни изкуства или бягане. Там също може да има елемент на състезание, което със сигурност ще ви помогне да се върнете от киберпространството в нашата реалност.

Хората се потапят във виртуалния свят по най-различни причини. Едни за да убият свободното време, други – от самота, някои пък за самоизява, тъй като не могат да го направят в реалния живот. Но независимо от началната точка, следва да се има предвид, че напускането на реалността и криенето във виртуалното пространство на дело е бягане от себе си. Нима това не е най-страшното?

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Альона Ракитина
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 23.11.2013, in Общество and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: