Сергей Шойгу: „Ако утре президентът каже, че трябва да стана горски пазач – ами ще стана…“


Сергей Шойгу

Една година след назначаването си министърът на отбраната даде интервю за телевизионния канал „Россия 1“ и за Първи канал

Цитираме най-интересните изказвания на Шойгу.

ЗА ВОЕННОТО ПРИСЪСТВИЕ

„Ние постоянно патрулираме в Средиземноморието. Ние се върнахме на север, това е Франц-Йосифова Земя, Новосибирските острови. Разбира се, не оставяме без внимание и всичко онова, което се нарича „далечна чужбина“, всичко, което е свързано с Персийския залив, Северна Африка, Централна Азия“.

ЗА ВНЕЗАПНИТЕ ПРОВЕРКИ В АРМИЯТА

„Когато провеждаме внезапни проверки, на всички им се струва, че днес сме ги провели, а утре сме забравили. Всичко това далеч не е така. След това се прави задълбочен анализ. Резултат от него е голямата работа за синхронизирането на всичко. Ще поясня: например днес знаем, че утре при нас ще дойде подводница. Значи, до утре трябва да построим всички кейове и пристани, системи за обслужване, да подготвим екипаж“.

ЗА ПРЕМАХВАНЕТО НА СРОЧНАТА СЛУЖБА

„Ние сме много голяма страна. Ние имаме много голяма територия, за да имаме изключително професионална армия. В случай на заплаха ние трябва да имаме  възможност за  мобилизация. А за да мобилизираме, трябва да имаме мобилизационен ресурс. За това има решение за създаването на четири резервни армии и към 2020 година ние ще се откажем от бойното използване в  бойни действия на наборници“.

ЗА ВРАГОВЕТЕ

„Главният враг е международният тероризъм. Може би това е омръзнала, банална фраза, но вижте кой воюва в Сирия, в Афганистан, в Мали, в Либия“.

ЗА ЕКИПА НА ПРЕЗИДЕНТА

„Аз работя доста отдавна с нашия президент Владимир Владимирович Путин, работя под негово ръководство и се гордея с това. Гордея се, че съм член на неговия екип. В този случай Министерството на отбраната – това е  поръчение, и дай Боже сили да изпълня тази работа. Е, ако президентът каже утре, че трябва да стана горски пазач, за което естествено мога само да мечтая, ще стана горски, и какво от това? Това според мен и главният принцип на екипната работа“.

ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ АМБИЦИИ

„Стана дума не само за вицепремиер (идеята да се повиши  статутът на министъра на отбраната беше изказана в Съвета на Федерацията. – Ред.), там има различни идеи, различни слухове, различни предположения. Във връзка с това бих искал да кажа следното: никога не съм имал някакви такива политически стремежи“.

Източник: http://www.kp.ru/

Posted on 16.11.2013, in Въоръжени сили, Национална сигурност and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: