Кубинските „Черни оси“


Кубинските-''Черни_оси''

И до сега предизвиква учудване самият факт на  съществуването в непосредствена близост до  САЩ на  Република Куба, тръгнала по пътя на строителството на  социализъм още през 50-е години на миналото столетие.
Историята на Куба  е много интересна. И се води още от 1492 година, когато на острова стъпил кракът на знаменития европеец Колумб. Оттогава на коренните жители — индианците таино — се налагало да водят борба с колонизаторите за своята независимост: първо с европейските, а след това САЩ обявили правото си върху територията на острова.
От 1952 до 1959 година в Куба съществуваше тежката диктатура на Батиста. Кубински революционери неведнъж се опитваха да  унищожат изживялата времето си диктатура. Режимът на Батиста беше дотегнал и на левите, и на десните сили, и на богатите, и на бедните. Желанието да се избавят от диктаторския режим беше засилено от явната връзка на кубинската власт с американската мафия. Крайно тежката икономическа и социална ситуация в страната, липсата на демокрация и на възможност да се отчитат интересите на недоволните доведоха до взрив. Революцията в Куба стана неизбежна. Всеобщото възмущение доведе до успеха на революцията, оглавена от Ф. Кастро.

Може със сигурност да се каже, че революцията в Куба беше осъществена не толкова от шепата революционери, а с помощта на народа и онези, които бяха на власт (освен самия Батиста, разбира се). САЩ се опитваха да запазят влиянието си на острова. Така наречената „операция в залива на свинете“ е известна като съкрушително поражение на наемниците на  САЩ, нанесено от кубинските въстанически отряди преди повече от половин век в залива Кочинос. Сражението продължи само 72 часа. Кубинците разгромиха така наречената „Бригада 2506“, която се състоеше от кубински емигранти, подготвени със силите на специалните служби на САЩ. В „Бригада 2506“ влизаха 4 пехотни батальона, танково подразделение, въздушнодесантни отряди, дивизион тежка артилерия и специални отряди — всичко 1500 души. В резултат на боя практически всички интервенти бяха  заловени в плен или унищожени.

Кубинците защитиха своето право да живеят така, както искат. Но им се наложи постоянно да бъдат готови да защитават  своята независимост. През цялото това време кубинците живеят в постоянна готовност да отразят военно нахлуване на „бунтовния“  остров от страна на САЩ.

Кубински-спецчасти

Posted on 14.11.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: