Тайна ядрена сделка на Пакистан и Саудитска Арабия е малковероятна, но все едно плаши


Тайна ядрена сделка на Пакистан и Саудитска Арабия е малковероятна, но все едно плаши Миналата седмица световните медии бяха „взривени” от новината, че Саудитска Арабия има намерение в близко време да получи от Пакистан готова ядрена бомба.

Според някои данни, саудитските власти вложили значителни средства в ядрената програма на Пакистан и всеки момент могат да получат от Исламабад ядрено оръжие. Съществува мнение, че слуховете за това са свързани с неотдавнашното усложнение на отношенията на Вашингтон и Ер-Рияд. Но сама по себе си темата за саудитското ядрено оръжие възникна в информационното поле значително по-рано.

Според експерти, сътрудничеството на двете страни в това направление започнало още през 90-те години. Тогава Ер-Рияд и Исламабад се договорили, че вложените инвестиции ще бъдат върнати в натура в случай на заплаха от криза в Близкия озток. И ето след четвърт век тази заплаха по всяка вероятност станала реалност.

Ясно е, че Пакистан енергично отвърля тази история. Както заяви за „Гласът на Русия” директорът на пакистанския изследователски Център „Ал-Баб” Жасема ал-Таки, „Саудитска Арабия няма никакви условия за притежаване и съхраняване на ядрено оръжие. Дори обикновено съхраняване на ядрено оръжие изисква създаването на инфраструктура, подготовка на специалисти и ръководене на целия този процес на високо научно равнище. Но тъй като това не съществува, остава купуването на готов продукт с предоставяне на пълен щат от сътрудници за обслужване на това оръжие. Разбира се, това са огромни пари дори за Саудитска Арабия.

Така или иначе, мнозинството експерти смятат, че при сегашното положение на нещата Пакистан няма да може да изпълни даденото някога обещание. Ето какво заяви експертът Антон Хлопков:

– Според мен, проблемът се състои в това, че не е известно на какви условия сътрудничили военните на Пакистан и Саудитска Арабия на онзи етап, когато се създавало пакистанското ядрено оръжие. По този въпрос има достатъчно много спекулации и предположения. Но не трябва да се изключва озвучения в медиите сценарий. В същото време ми се струва, че днес Пакистан в голяма степен не е заинтересован от предаване не само на ядрени боеприпаси на Саудитска Арабия, но и на каквито и да било ядрени технологии.

Още една причина за пакистанска сдържаност може да бъде съседството с Иран, смята ориенталистът Саид Гаферов:

– Не мисля, че Пакистан ще продаде ядрена бомба на Саудитска Арабия, защото непосредствено до него се намира враждебния на Саудитска Арабия, Иран. А отношенията между Иран и Пакистан в последно време се влошиха. В ръцете на иранците е ключът към сигурността на Пакистан. Там се наблюдава сложна ситуация между сунити и шиити. И страната единствено я удържа добрата воля на Иран, който всячески сдържа своите шиитски едноверци от другата страна на границата.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Сергей Дуз
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru/

Posted on 13.11.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: