Рейтингът на Обама удари дъното


Рейтингът на Обама удари дънотоМнозинството американци смятат, че той е нечестен и не заслужава доверие

Популярността на американския президент Барак Обама достигна най-ниското си ниво, като за първи път мнозинството американци смятат, че той е нечестен и не заслужава доверие, показва допитване на университета Куинипиак, цитирано от британския вестник „Дейли Телеграф“.

Рейтингът на Обама е спаднал главоломно до нивото на непопулярност на предшественика му от Републиканската партия Джордж У. Буш на същия етап от президентския му мандат. 54% от анкетираните заявили, че не одобряват работата, която върши Обама, а 39% я одобряват.

Изследването показва значителен спад спрямо допитването от 1 октомври, което установи, че 49% не одобряват президента, а 45% го одобряват. Последните няколко седмици бяха бурни за Обама, чиято администрация е остро критикувана заради хаоса около новия закон за здравеопазване на САЩ.

Американските гласоподаватели реагират остро и на неизпълненото обещание на Обама да позволи на избирателите да запазят здравните планове, към които вече се придържат, показва още изследването. „Като всички нови президенти, президентът Барак Обама имаше меден месец с американските гласоподаватели с одобрение над 50%“, казва Тим Малой, заместник-директор на Социологическия институт на университета Куинипиак.

„С износването на брака той запази одобрението за работата си на достойните за уважение, макар и не изключителни около 40%. Днес за първи път изглежда, че 40-процентният под се пропуква“, допълва той. Малой отбелязва, че намаляващото одобрение сред жените също е тревожно за Обама. Само 41% от представителките на нежния пол одобряват работата, която той върши, а 51% не я одобряват.

Анкетата показва още, че повечето американци остават силно песимистично настроени относно последиците от закона за здравеопазването, известен като „Обамакеър“, относно правото им на избор в системата на здравеопазването. Имиджът на Обама също пострада, след като той каза, че хората могат, ако желаят, да запазят съществуващите си планове за здравна застраховка.

„Подвеждащите думи на Обама: „Ако харесвате здравния си план, можете да го запазите“ оставиха неприятно усещане у мнозина избиратели. Близо половината, 46%, считат, че той съзнателно ги е заблудил“, коментира Малой. Допитването е осъществено сред 2545 регистрирани избиратели между 6 и 11 ноември и е със статистическа грешка от плюс-минус 1,9 процентни пункта.


 

Pressadaily/В.С.

Posted on 13.11.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: