Полската ескалация на омраза към Русия


Полската ескалация на омраза към Русия 95-годишнината от провъзгласяването на независимостта на Полша след Първата световна война бе превърната от радикално настроените десни сили в буря от агресия и омраза. Актовете на вандализъм срещу руското посолство във Варшава принудиха полицията да поиска прекратяване на демонстрацията. Тя продължи само половин час, като събра хиляди хора. Край двореца на културата и науката беше изгорен руски флаг, демонстрантите крещяха обиди към Русия.

Това, което се е случи, не е случайно, макар и да е предизвикано от различни причини.

Постоянен елемент от идеологията на полските десни организации е омразата към Русия. Тази омраза, подхранвана в продължение на много години, станала част от училищното образование, се чува от устата на политици и се разпространява от медииите, и то не само от крайно десните. Русия и нейният президент Владимир Путин за много от тях са въплъщение на злото, което плаши всички наоколо. Освен това, тази омраза е един от елементите на полските международните отношения и инициираната от Полша политика на ЕС по отношение на Русия. Главата на полската дипломация заема ярко изразена антируска позиция.

В медиите е почти невъзможно да се намери обективен материал за Русия. Нейният образ се извращава, описват я изключително тенденциозно. Класически пример са публицистичните материали за Русия на вестник „Wyborcza”.

Омраза, насочена към Русия, може да се намери и в Римокатолическата църква, най-често тя е свързана с катастрофата край Смоленск или с историята на Полша. Амвоните в църквите често се превръщат в политическа трибуна, а самите храмове – в място на политически дискусии.

Премиерът и президентът на Полша са историци по образование с опозиционно минало. Заради това, те не могат да се отнасят обективно към предишните времена. Забравяйки целия си съзнателен живот, тези полски лидери на свой ред също култивират омраза към Русия. Приносът за победата на Първа полска армия по време на Втората световна война съзнателно се игнорира, защото полските войници са се били рамо до рамо с Червената армия. Периодът на възстановяване на държавата след войната се заличава от историята – защото това е периодът на тоталитарната държава под егидата на Сталин и Съветския съюз. Именно така най-новата история на Полша се представя на младото поколение в училищата. Младите хора още в основното училище се учат на омраза и презрение към източния си съсед и собственото си минало.

Десните радикали са преди всичко млади хора, на които държавата и обществото не предоставят достатъчно възможности да изразходват на енергията си, присъща за възрастта им. За тях спорт са сбиванията по стадионите, тъй като спортът в училищата практически отсъства. Уроците по религия са повече от тези по физическо възпитание. Няма масов спорт за младежта, спортът е станал комерсиално забавление.

И накрая, една от последните причини е възприемането от страна на младите хора, а и не само, на свободата като анархия, липса на уважение към етичните норми и закона. И отново примерът се дава от върха – от полския парламент, от несправедливите съдилища и неетичните духовници.

И щом Полша официално мрази Русия, щом историята се променя както е потребно на политиката, щом презрението, грубостта и агресията срещу другите публично се допускат и насърчават, щом медиите се занимават с антируска пропаганда, а свободата се приравнява на анархия дори в полския парламент, то в поведението на необузданата младеж няма нищо изненадващо.

Около нея има прекалено много лоши примери.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Зофия Бомбчинска-Йелонек
Гласът на Русия:http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 13.11.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: