Ехо от „студената война“ в центъра на Стария Свят


НАТО-учения

НАТО отработва край границите на Русия кибератаки от измислена война 

На 9 ноември  на територията на Латвия, Литва и Полша приключиха военните учения на НАТО Steadfast Jazz („Твърд Джаз“), в които взеха участие над 6000 войници. Това са най-големите маневри на НАТО край руските граници, след края на „студената война“.

На шести ноември в Латвия премина демонстративната част от ученията, на която бяха поканени представители на чужди държави и международни журналисти. Сред наблюдателите бе и делегация на Генщаба на ВС на Русия. Както заяви нейният ръководител, „възможността да се видят елементи от бойната подготовка на силите на алианса, осигуряването на взаимодействие между контингентите на различните държави, безусловно представлява интерес“.

Паралелно с ученията Steadfast Jazz се състояха и военни маневри Baltic Host 2013, в рамките на които бе проверено, доколко ефективно прибалтийските страни могат да приемат сили на НАТО в случай на военно нападение или агресия.

Според легендата на „Джаза“, предполагаемият противник ще се намира на територията на Швеция и Финландия, които са отбелязани на картата на ученията с измислени имена. Русия и Белорусия в сценария не са обозначени по никакъв начин. Обаче в рамките на учението се предполага, че те са превзели територията на Финландия и Швеция и сега представляват заплаха за прибалтийските държави и Полша, отбелязват финландските експерти. В коментар, публикуван във вестник „Хелсингин Саномат“, се изказва мнение, че НАТО се страхува да подразни Русия, отбелязвайки я като виртуален враг в ученията. „Във всеки случай ехото на студената война отново зазвуча в Европа“,  – отбелязва се в коментара на вестника.

През май миналата година на среща на върха на НАТО бе приет така нареченият „чикагски отбранителен пакет“, състоящ се от две инициативи: „умна отбрана“ и „обединени сили“. Първата предвижда кооперация на страните членки в разработката и закупуването на скъпоструващо съвременно въоръжение. Втората – поддържането на готовността на въоръжените сили на страните членки на НАТО за военни действия даже в условията на отсъствие на големи операции, провеждани от алианса. По заявление на представителя на НАТО, „акцентът се пренася от операцията върху готовността“. Той също така напомни, че най-голямата след Втората световна война, афганистанска операция, приключва през 2014 година.

Америка не иска и не може сама да носи бремето на поддръжката на световния ред. Това обстоятелство диктува и договореността за създаване на Сили за бързо реагиране на НАТО, които ще се намират в постоянна готовност. По думите на генералния секретар на НАТО, на силите за реагиране, формирани от войски на различни страни, ще се осигури приоритетно финансиране, те постоянно ще бъдат тренирани, ще станат „училище за сътрудничество и едновременно инструмент за бързо реагиране“.

Основен резултат от тези учения трябва да стане сертифицирането на командването и частите на 28-те страни от НАТО, участващи в маневрите, а също така и на трите страни партньори – Финландия, Швеция и Украйна, които ще бъдат включени в Силите за бързо реагиране на алианса за ротацията през 2014 година.

„Стедфаст джаз“ открива нов етап в историята на алианса – възобновяването на мащабните полеви учения. Набелязаните за 2015 година натовски маневри ще надминат по размах ученията от тази година. Предполага се, че те ще преминат в югозападна Европа – в Испания, Италия и Португалия.

Силите за бързо реагиране на НАТО станаха първото бойно обединение, намиращо се в оперативно подчинение на командването на алианса на постоянна основа. Преди създаването им през 2004 година НАТО нямаше подобна структура, а само командни схеми.

Днес в състава на Силите за бързо реагиране на НАТО влизат пет основни компонента – наземна бригада, състояща се от три бойни групи, въздушна и морска групировки, специални части и група за защита от оръжия за масово поразяване. Общият им брой достига 13 хил. души. В състава на Силите за бързо реагиране на НАТО влизат на ротационна основа части и подразделения на силите на 28-те страни от алианса, продължителността на ротацията е 12 месеца.

Сценарият на ученията за 2014 година включва отразяване от силите на НАТО на мащабно чуждестранно нападение на територията на Естония, оказване на помощ на бежанци, мероприятия за борба с оръжието за масово поразяване, противоракетни учения, противодействие на кибер нападение, а също и организиране на пропаганда по време на военни действия.

На полските полигони авиацията и артилерията на НАТО отразяваше агресията на условен противник, а Талинският център за киберзащита през това време проведе кибероперация. Смисълът и е в това, чрез имитация на взлом на няколко украински и латвийски сайта да посочи на притежателите им пролуките в защитните им системи.

Вероятно, мероприятията е трябвало да се осъществят в изкуствено създадена информационна система, обаче заради грешка вместо дубликати, се оказаха хакнати реални сайтове на едни държавни организации. Показателно е, че операцията се проведе по отношение на държава, невлизаща в НАТО, тоест фактически носи нападателен характер.

Някои СМИ пишат, че даденият инцидент е свързан със скорошната активност на украинските Anonymous. Хакерите, обявяващи се против каквито и да е съюзи с ЕС, НАТО и Русия, хакнаха няколко руски и полски ресурса, атакуваха сайта на Европейската инвестиционна банка и сайта на министерството на отбраната на Естония.

В НАТО с противодействие на кибератаки се занимава Обединеният център за водещи постижения в областта на киберзащитата, създаден в Естония през 2008 година. Впрочем, именно на специалистите от този център принадлежи инициативата да се приравни кибератаката към въоръженото нападение с всички произтичащи последствия. Съгласно член 5 от Устава на НАТО, в случай на агресия срещу един от членовете, алиансът е длъжен да предприеме ответни стъпки. Тоест, в случай на нападение отвън върху мрежовата инфраструктура на държава членка на НАТО алиансът ще неутрализира заплахата, а после ще проведе кибернастъпление срещу противника: извеждане извън строй системите за управление на войските, блокиране работата на държавните институции, изключване на електричеството и т.н.

Интересно е, че с приключването на ученията Steadfast Jazz тренировките на силите на НАТО не приключват. Командването на силите на специалните части на Полша обяви на 6 ноември, че военнослужещите от силите със специално назначения от 15 страни на ЕС и НАТО ще вземат участие в най-големите маневри на този род войски. В ученията ще бъдат задействани около 2,5 хил. войници от Великобритания, Унгария, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словакия, САЩ, Финландия, Франция, Хърватска, Чехия и Естония, а като наблюдатели ще има представители на Турция и Швеция.

Практическата част е планирана за 25-29 ноември. Тази фаза на ученията ще се проведе на няколко полигона в Полша, а също и на военни бази в Литва, Словакия и Чехия.

Съгласно сценария на ученията, в условна държава от Централна и Източна Европа наречена Свободна долина (Freedonia) рязко се изостря ситуацията на напрежение на етническа основа. Правителството се обръща за помощ към международното общество. Съветът за сигурност на ООН взима решение да изпрати в района на конфликта сили за стабилизиране на ситуацията. В техния състав влизат сухопътни войски, морски и въздушни подразделения, а също и сили със специално назначение. Ръководството на операцията се поема от съседната на Свободна долина Висландия (ролята й в ученията се играе от Полша).

В резултат от тези маневри Полша трябва да получи сертификат, свидетелстващ за способността й да планира и провежда спецоперации в рамките на съюзнически мисии. Варшава се стреми да получи този статус вече седем години. В бъдеще той ще позволи на републиката наравно със САЩ, Великобритания и Франция на ротационен принцип да осъществява дежурство по ръководството на спецоперации, провеждани от Силите за реагиране на НАТО.

Центърът на Стария Свят (недалеч от Вилнюс е поставена стела, твърдяща, че именно тук е центърът на Европа) живее под постоянно очакване на атака от потенциален противник. Президентът на Литва Даля Грибаускайте на 31 октомври сподели с чуждестранни журналисти: „Информираха ме, че срещу Литва, срещу „Източното партньорство“, срещу мен лично ще бъдат провеждани информационни провокации“. Изглежда, затова за последните десет години литовската армия израсна повече от два пъти.

Лишени от тренировъчен полигон в Афганистан, обединените натовски войски ще участват във все по-мащабни маневри. По този начин ще се балансират военните разходи на блока, предизвикани от икономическата криза. В  ученията на  НАТО през 2014 година ще вземат участие 30-40 хиляди военнослужещи. Тоест, моето мнение за това, че мащабите на ученията на НАТО ще нараснат с оттеглянето от Афганистан е справедливо.

Представител на командването на ученията на НАТО заяви, правейки реверанс на Москва: „Не може да се изключи, че в бъдеще ние ще можем да провеждаме учения, в които да се отработват някои форми на взаимодействие между военните на Русия и НАТО по отразяване на обща заплаха“.

Николай Хорунжий, военен обозревател

 

Posted on 13.11.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: