Русия ще изпрати сонда към астероид


Русия ще изпрати сонда към астероид В Русия е създадена не много скъпа сонда за изучаване на потенциално опасни астероиди. Нейни автори са млади учени, нарекли сондата „Анапа” – по името на града, където тя е демонстрирана за първи път.

Апаратът има тегло 400 килограма и се предвижда за изстрелване заедно със спътник за съобщения – основният товар на ракетата-носител. За сметка на това съчетание рязко намалява цената на мисията. След като спътникът се настанява на „своята” орбита, сондата се отделя от ускорителния блок и започва самостоятелно пътешествие. Предполага се апаратът да огледа един или два астероида, които в перспектива могат да се блъснат в Земята.

След наближаване на астероида, сондата следва да забави движението с цел да го „хване” слабото притегляне на небесното тяло, и ще започне бавно да се върти около него. Тази маневра ще позволи да се определят параметрите на небесното тяло и да се уточнят теглото му и орбитата. Съответно става ясно и нивото на опасност, което то представлява за Земята. Отклоняването на обекта встрани или неговото разрушаване не влиза в задачите на сондата, казва академик Александър Железняков от Руската космическа академия:

– Това е чисто изследователски апарат, който следва да се сближи с малкото космическо тяло, да го изучи, да уточни траекторията му, както евентуално и химическия му състав. Сред уредите, които се предполагат там, ще има спектрометър, анализатори на химическия състав, фото и видео камери, които да разгледат подробно обекта и да транслират снимките на Земята.

Всички маневри ще се осъществяват с помощта на електродвигател, какъвто преди не е използван на руски междупланетни апарати. Това ще е плазмен двигател, каквито преди са коригирали орбитата на спътници. Тяхно предимство е, че консумират доста малко гориво. С тяхна помощ ускоряването е продължително, но затова пък до по-големи скорости в сравнение с химическите двигатели.

Какъв ли ще е маршрутът на „Анапа”? Първоначално изборът се падна на астероида Апофис, който би могъл да се блъсне в Земята през 2029 година с вероятност 1 към 37. Но по-късно астрономите рязко намалиха шансовете на това явление. Въпреки това, Апофис остава крайна цел на апарата. Отначало обаче, ще се изследва 400-метровиятастероид, открит тази година.

Сондата „Анапа” може да стане първата, която ще изучава астероиди от близко разстояние, казва ръководителят на проекта Александър Шаханов:

– Всичко зависи от сроковете, в които апаратът влезе във Федералната космическа програма. И колко бързо получим финансиране на етапа експериментално-конструкторски работи. Ако получим финансиране на проекта, неговото реализиране ще заеме близо 5 години.

Съгласно предварителни оценки, „Анапа” ще поиска 2 милиарда рубли.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Борис Павлишчев
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru/2013_11_07/Rusija-shhe-izprati-sonda-km-asteroid-1700/

Posted on 08.11.2013, in Наука и технологии and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: