Пхенян разработва електромагнитно оръжие


Пхенян разработва електромагнитно оръжиеСпоред южнокорейското разузнаване, Северна Корея използва руски технологии за целта

Северна Корея разработва електромагнитни оръжия /ЕМО/, с които да може да блокира електронното оборудване на южнокорейската армия, твърди разузнаването на Сеул. В доклад до парламента Националната разузнавателна служба /НРС/ съобщава, че Пхенян използвал руска технология за създаване на инсталации, произвеждащи мощен електромагнитен импулс.

При високи енергийни нива ЕМО могат да нанесат големи щети на всякакво електронно оборудване, вкл. до прекъсване на електрозахранването на самолети в полет и излизане от строя на навигацията им. Още в доклада на НРС се казва, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун гледал на кибератаките като на военно средство – заедно с разработването на ядрени оръжия и ракетни програми. Включително е имало опити за хакване на смартфони на южнокорейци и те да бъдат призовавани да станат шпиони на Пхенян.

Естествено, Северна Корея събира всякаква стратегическа информация за южната си съседка, вкл. за големи складове с химикали, петролни резервоари, схеми на метра, ж.п. мрежи и тунели. Шпиони на Пхенян действали активно в Китай и Япония, където се опитвали да разпространяват информации в подкрепа на каузите на Пхенян. Според Сеул в Северна Корея действа елитно подразделение от около 3000 души, специализирани във воденето на електронна война. Според пожелал анонимност южнокорейски депутат през последните няколко години Пхенян е извършил хиляди кибератаки срещу Южна Корея, които са причинили на Сеул щети в размер на 805 млн. долара. Освен срещу обичайните си военни обекти, севернокорейските атаки са насочени срещу банки, правителствени служби , телевизионни станции и сайтове на други медии.


 

Pressadaily/В.С.

Posted on 06.11.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: