САЩ създават в Киргизия част от системата за ПРО


САЩ създават в Киргизия част от системата за ПРО Тя ще обхване всички страни от Централно-Азиатския регион

Както съобщи на 19 октомври агенция ИТАР-ТАСС, пресслужбата на Пентагона предния ден заяви за приключването на операциите в база Манас в Киргизия, използвана от 2001 година за поддържане на операциите в Афганистан. Текущото споразумение между Вашингтон и Бишкек за използване на Центъра за транзитни превози на база Манас изтича през юли 2014 година.

По думите на министерството на отбраната на САЩ, „тясно работейки с Киргизия в предстоящите девет месеца САЩ ще се занимават с преместването на ЦТП, едновременно продължавайки да поддържат мисията на Международните сили за съдействие за безопасността в Афганистан“.

„САЩ възнамеряват да продължат да поддържат демократичното и икономическо развитие на Киргизия, и ние сме настроени за по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения в идните години“, – увери Пентагонът.

На мястото на авиобазата, която бе основен транзитен и логистичен център на НАТО в региона, ще бъде  създаден граждански  авиационен хъб, със строителството на който ще се заемат турски изпълнители.

Старшият научен сътрудник на института по Ориенталистика на РАН, Александър Князев, обаче, счита, че американците не напускат Киргизия – в тази страна ще бъде създадена основата за южната ПРО на НАТО, която ще обхване всички страни от Централно-Азиатския регион.

Сега в Центъра за Транзитни превози (ЦТП), както започна да се нарича базата при президента Бакиев през 2009 година, се строи  нов аеронавигационен комплекс. Той е предназначен за осигуряването на полети, а освен това ще стане център за управление на формируемото  от САЩ в Киргизия единно радиолокационно пространство. В интервю за „Независимая газета“ експертът разказа, че, освен комплекса в „Манас“, системата включва 26 радарни станции, разхвърлени из територията на републиката (от известните – Саръ-Таш в Алайската долина, района Каджи-Сая в Исик-Кулската област, района на град Токмак), които след пускането в експлоатация ще осъществяват мониторинг на въздушното пространство не само на Киргизия, но и на прилежащата територия на Китай, Казахстан, Узбекистан и Таджикистан.

„В перспектива този комплекс ще бъде част от новата, южна система на ПРО на НАТО“, – казва Князев. По думите му, паралелно в Бишкек продължава строителството на новото посолство на САЩ. Става дума за цял комплекс, част от сградите на който ще бъде  разположена под земята. Дълбочината на строителството е 28 метра. Там от територията на ЦТП ще се премести част от електронната апаратура от ЦТП и ще бъде включена в системата за глобално следене „Ешелон“.

В новия комплекс ще работят около 200 служителя. При това вече в американското посолство работят не по-малко от 500 души. За сравнение, числеността на служителите на посолствата на Русия и Китай  е не повече от 200 души. Новите 200 души в американското посолство са офицери от службата за радиоелектронно разузнаване, преведени в щатски персонал и получили дипломатически статут.

Разузнавателната функция на базата ще продължи съществуването си под покрива на посолството на САЩ, а осигуряването на полетите на американските ВВС ще бъде възложено на транспортния хъб, който ще бъде или турски,  или арабски, но със сигурност не руски или киргизки. А какво ще бъде новото наименование е въпрос от второстепенна важност.

Генералният директор на аналитичния център Стратегия „Изток–Запад“ Дмитрий Орлов също счита, че американците няма да си тръгнат от Киргизия. „Проблемът на някои СМИ е в това, че те изкарват цялата тази работа около присъствието на американците в летището  „Манас“ така, сякаш с изтеглянето на авиобазата Киргизия къса всякакви отношения със САЩ. Това далеч не е така. За съжаление, в Киргизия прекалено много структури са подложени на пряко или косвено американско влияние. Даже в съседен Казахстан, където транснационалните корпорации на САЩ имат напълно конкретни финансови интереси, американското идеологическо влияние като цяло се забелязва само от специалистите, а в Киргизия за това, че „американците се бъркат в нашите работи“, се говори на всички нива „, – казва експертът.

Posted on 03.11.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: