ЕвроПРО спира развитието на отношенията на Русия със САЩ и НАТО


1Експерт: След време ще стане още по-лошо…

На  28 октомври в Румъния се проведе официална церемония за началото на строителството на един  комплекс, влизащ в системата за противоракетна отбрана на САЩ (ЕвроПРО).

Елементите на американската система за ПРО ще бъдат разположени на територията на румънската база на военновъздушните  сили „Девеселу“ в южната част на страната. Очаква се там да бъде разположен американски многоцелев зенитно-ракетен комплекс Aegis, снабден с  ракети-прехващачи Standard missile-3 (SM-3). Според графика за строителството, обектът ще бъде въведен в експлоатация през 2015 година. По предварителни данни стойността на комплекса е 134 милиона долара.

В церемонията за началото на строителството взеха  участие заместник министъра на отбраната на САЩ по политическите въпроси Джеймс Милър, президентът на Румъния Траян Бъсеску, министърът на отбраната на страната Мирча Душа, както и официални лица от САЩ и НАТО.

Коментирайки строителството на базата за ПРО в Девеселу, Джеймс Милър призова гражданите на Румъния да се гордеят, че страната е станала част от противоракетната отбрана. От своя страна румънският президент подчерта, че чак сега Румъния „наистина стана пълноценна част от структурите на НАТО“. „Сега аз чувствам, че дългът е изпълнен“, – заяви Траян Бъсеску.

За „дълга“ пред страната и „дружбата“ с НАТО се изказа също и министърът на отбраната на Румъния Мирча Душа, който в изказването си подчерта, че „строителството на  базата започва, въпреки липсата на взаимно разбирателство по този въпрос с Русия“.

Действително, плановете на Вашингтон за развръщане на система за ПРО на европейска територия в непосредствена близост от руските граници, независимо от изказванията за нейната ненасоченост против РФ, не могат да не предизвикват раздразнение в Москва. Нещо повече, този въпрос беше и ще си  остане препъни камък в отношенията на двете страни.

През 2010 година ръководствата на Русия и НАТО се договориха за сътрудничество по проекта ЕвроПРО, обаче преговорите спряха поради отказа на САЩ да предоставят юридически гаранции за ненасочеността на  системата против силите за възпиране на РФ. Руската страна неведнъж  предприемаше опити да възобнови диалога, обаче Вашингтон продължава да игнорира исканията на Москва.

Русия е заинтересувана от укрепването на всички аспекти на стратегическата и регионалната стабилност, както и за неутрализиране на заплахите по политико-дипломатически път. Това заяви наскоро министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров.

„Ние сме готови за конструктивен диалог и съд САЩ, и с НАТО, отморени сме за търсене на компромис, но няма да се правим, че постоянните разговори, че нищо в тази  схема, по която  американците създават (ПРО), не трябва да се променя, и че всичко това не е против Русия, няма да се правим, че тези разговори могат да ни задоволят в някаква степен“, – каза Сергей Лавров.

Строителството на противоракетна система в Румъния представлява част от Европейския поетапен адаптивен подход (ЕПАП) за ПРО на САЩ. Първоначално в рамките на ЕПАП се планираше да бъде  създадена ЕвроПРО на 4 етапа. През първия етап в района на Средиземно море бяха разположени четири американски ескадрени миноносци „Aegis“ с противоракети SM-3, както и един радар в Турция. През втория етап се предвижда разполагане на батареи от противоракети в Румъния през 2015 година, а през третия – в Полша към 2018 година. В резултат в Европа тя ще наброява общо 48 ракети-прехващачи плюс още 200–300 ракети-прехващачи с морско базиране.

Пентагонът планира да реализира след 2022 година нова дългосрочна противоракетна програма. Тя включва създаването до 2041 година групировка от 84 кораба на ВМС с противоракетни средства (а това ще бъдат 27 процента от целия корабен състав на американските военноморски сили към това време), което в още по-голяма степен ще увеличи степента на обхвата на противоракетните средства на САЩ в морските и сухопътните пространства.

Според Владимир Козин, главен съветник на директора на Руския институт за стратегически изследвания, създаването от Вашингтон на ешелонирана  противоракетна отбрана, която би направила ракетно-ядрените арсенали на всеки противника просто безполезни, представлява още един опит на САЩ да  изменят в тяхна полза текущата геополитическа обстановка. Затова Вашингтон по всякакъв начин избягва конструктивното разглеждане на въпроса за създаването на някакъв вид съвместна система за противоракетна отбрана.

„Системата за ПРО на САЩ представлява явна заплаха за отбранителните интереси на Русия. Затова в Москва смятат, че проблемът за ПРО следва да се решава както двустранно, така и многостранно на основата на принципите на равенството и еднаквата сигурност. Защо? Първо, защото тя представлява проблем, който спира  развитието на руско-американските и руско-натовските отношения. Второ, защото тя излиза извън техните рамки, като постепенно се превръща в глобален международен проблем, тъй като броят на държавите, имащи основа за  създаване на собствени ударно-бойни средства за ПРО, постепенно ще се увеличава. Още повече, че след едностранния отказ на Вашингтон от Договора за ПРО в понастоящем няма никакви международно-правни „възпирания и противотежести“, които по някакъв начин биха възпирали увеличаването и разполагането на противоракетни въоръжения на земното кълбо“, – каза експертът.

Липсата на регулиране на този проблем в двустранен и  многостранен план вече се отразява негативно на военностратегическия баланс в глобален мащаб, на регионалната и световната стратегическа стабилност като цяло. Н течение на времето това негативно въздействие може да се засили още повече. Особено когато броят на ракетите-прехващачи от системата за ПРО на САЩ и техните най-близки  партньори по НАТО превиши броя на стратегическите и тактическите  ядрени боеприпаси, съществуващи в Русия и КНР. Не може да не се забележи, че Вашингтон решително върви по този път.

Иля Панфилов

Реклами

Posted on 31.10.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: