Съгрешилите прелати


Съгрешилите прелатиВ най-новата история на католическата църква има доста любопитни случаи на отстраняване на висши духовници

Папата реши: епископът на Лимбург, станал известен с разхищенията и лъжите си, засега запазва поста си, но ще излезе в принудителна почивка. Отстраняването на епископи и без друго е доста сложно, но пък се случва.

„До отстраняване на духовник от епископския пост се стига доста по-често, отколкото предполагат мнозина“, казва теологът Хорст Херман. Той разказва, че някои биват отстранявани заради алкохолизъм, извънбрачни деца или пък заради финансови злоупотреби. За последните десет години от общо 5000 епископи по света са били отстранени над 10. Папа Франциск е съвсем отскоро глава на Римокатолическата църква, но вече успя да отстрани трима висши сановници.

„Отстраняването на епископ от длъжност обаче не е лесна работа“, твърди Хорст Херман. „В повечето случаи папата им предлага сами да подадат оставка. Това е най-безболезненият вариант“, обяснява теологът. Ако обаче епископът не се съгласи, работата става трудна. Защото да си епископ, не е просто като да си представител на една голяма фирма със седалище в Рим. „Епископите се смятат за преки последователи на апостолите“, припомня Херман.

В най-новата история на католическата църква има доста любопитни случаи на отстраняване на висши духовници. Например варшавският епископ Пьотр Ярецки, който влезе в затвора заради шофиране в нетрезво състояние и после подаде оставка. Голям шум вдигна и случаят с германския епископ Валтер Микса, който беше обвинен в педофилия и злоупотреба с финансови средства на църквата. За чисто църковно провинение пък от длъжност беше отстранен и австралийският епископ Уилям Мартин Морис, който официално се застъпи за ръкополагането на жени за свещеници.

Оставката на епископ обаче не означава автоматично, че той губи всичките си църковни длъжности. Епископът е посветен и това тайнство е необратимо като ръкополагането. Така например отстранените епископи от ултраконсервативното Братство на Пий могат да продължат да носят епископските си одежди и в особени случаи да ръкополагат други за епископи. Отстранените епископи продължават да получават и заплатите си до живот. В Германия пък държавата плаща и пенсиите на свалените епископи.

Хорст Херман се съмнява, че църковното право позволява свалянето на епископа на Лимбург Франц-Петер Тебарц-ван Елст. Главният редактор на кьолнското църковно радио Инго Брюгенюнген казва обаче, че папата може да вземе подобно решение. „Папата е върховен шеф на църквата и може да взима каквото решение намери за правилно. Най-важно е обаче доверието в епископа. Ако един епископ загуби доверието на хората, той трябва да подаде оставка“, казва Инго Брюгенюнген.

Доверието в Тебарц-ван Елст изглежда безвъзвратно разклатено. Заради него стотици католици напускат църквата, а дори високопоставени църковни сановници са убедени, че той не бива да се връща официално на поста си. Засега Римокатолическата църква в лицето на папата отложи решението, надявайки се навярно, че скандалът ще поутихне и възмутената общественост ще се поуспокои.


Pressadaily/МХЦ

Posted on 26.10.2013, in Анализи, Общество and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: